Een van mijn favoriete smaken in de keuken is die van kokos. Ik heb het dan ook altijd kokosmelk en geraspte kokos in huis. Gisteren had ik zin om iets te bakken maar ik had geen zin in iets ingewikkelds. Alles moest al in huis zijn. Dus ik dacht vrijwel meteen aan de kokosmakronen van Rutger van den Broek, een van de winnaars van Heel Holland Bakt.

In zijn eerste boek Rutger bakt staat een even simpel als lekker recept, dat ik een beetje aanpaste. Ik gaf er een extra smaakje aan door een kleiner gesneden sereh-stengel (heb ik altijd in de vriezer liggen) te kneuzen en in het kokos-suikermengsel te laten meetrekken en een stukje fijn te snipperen en door het beslag te roeren. En ik verving de hele eieren uit het recept door eiwitten. Daar kwam ik op omdat ik vorige week een fles met eiwitten van het merk Two Chicks* kreeg. Handig voor bijv. het maken meringues of vetarme omeletten of gebak. Resultaat: heerlijk lichte makronen met een frisse kokossmaak. En nog glutenvrij ook!

Kokosmakronen met sereh (20 stuks)


1 stengel sereh
170 g suiker
190 g geraspte kokos
1/4 tl zout
9 el vloeibaar eiwit of 3 eiwitten


Snijd de sereh-stengel kleiner en kneus hem met een keukenmes. Snijd een stukje van 1 cm van het dikke gedeelte zo fijn mogelijk en houd apart. Roer de suiker en de kokos om met de sereh en laat 1 1/2 uur intrekken. Verwarm intussen de oven voor op 200°C (gewone elektrische stand) Verwijder de serehstukken uit de kom en roer het zout, de apart gehouden fijngesneden sereh en de eiwitten erdoor. Zet 15 min. afgedekt in de koelkast. Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep er 20 bergjes beslag op. Druk licht aan en bak de makronen in 13 min. lichtbruin en gaar. Laat ze afkoelen op een rooster.

Houd je niet van sereh, vervang hem dan door 1 el custardpoeder, die je door de suiker en de kokos roert

*een fles Liquid Egg White van Two Chicks bevat vijftien gepasteuriseerde eiwitten van vrije uitloop eieren. Te koop bij Albert Heijn, prijs  € 3,99. Na opening blijven de eiwitten nog een week goed

20150927_180139

 

 

 

Pin It on Pinterest