Het is vandaag Nationale Pannenkoekendag! Dat betekent dat er weer heel wat basisschool leerlingen pannenkoeken bakken voor ouderen in hun buurt en die samen opeten.

Daarom vandaag een pannenkoekrecept. De favoriet van de meeste mensen is een pannenkoek met stroop, maar dit is die van mij. Socca is de naam  en het is een hartige pannenkoek van kikkererwtenmeel met een nootachtige smaak.

De echte socca, hét gastronomische symbool van Nice, zoals je hem op de markt in Vieux-Nice krijgt is het natuurlijk niet. Die wordt bereid op een hele grote koperen plaat in een houtoven. Er gaat royaal zwarte peper op en dat is het. Warm, knapperig van buiten en zacht van binnen. Lekker na een ochtend op de markt of op het strand dat er vlakbij ligt.

Maar mijn versie mag er ook zijn.

Ik bak socca in een crêpe-pan, maar in een gewone koekenpan gaat het ook prima. Warm zijn ze het lekkerst. Als je ze van te voren wil bakken, verpak ze dan in bakpapier en warm de soccas op in een oven van 100ºC.

Beleg met bijvoorbeeld buffelmozzarella, tapenade van zwarte olijven en rucola en sprenkel er nog wat extra vierge olijfolie over. Of verdeel er gegrilde groenten over en besprenkel met olijfolie met rode peper. Ook heel lekker: met rauwe ham, gepocheerd ei, spinazie en een paar druppels truffelolie. Bestrooi socca dun met kokosbloesemsuiker voor een zoete versie. Laat de komijn dan weg uit het recept.

Socca (6 stuks)


250 g kikkererwtenmeel
2 el extra vierge olijfolie
snuf zout
snuf gemalen komijn
olijfolie om in te bakken


Klop van het kikkererwten-meel met 500 ml water een klontvrij beslag en roer de extra vierge olijfolie, het zout en de komijn erdoor. Laat het beslag 1 uur afgedekt rusten op kamertemperatuur. Verhit een crêpe-pan of koekenpan, schenk er een scheutje olijfolie om in te bakken in en schep een halve soep-opscheplepel beslag in de pan. Laat uitvloeien, strijk glad met de bolle kant van de lepel en bak 3 min. op middelhoge pit. Keer de pannenkoek als de randjes bruin kleuren en de bovenkant gestold is. Bak de tweede kant nog 2 min. Bak zo nog 5 socca’s. Maal royaal peper boven elke socca en beleg  naar wens.

Pin It on Pinterest