Het voorjaar wil nog niet echt doorbreken, maar ik ben de winterse gerechten eigenlijk wel een beetje zat. Deze ovenschotel is een mooi gerecht voor dit soort momenten. Warm maar toch licht.

Ik maakte hem met ingrediënten die ik nog in huis had. Wist je dat zoete aardappel of bataat geen aardappel is? Het is een knolgroente die van oorsprong uit Zuid-Amerika komt. Je kunt hem koken, bakken, roosteren en bijvoorbeeld verwerken in soep of ovenschotels of er puree van maken Je zult hem dus nog wel vaker tegenkomen op mijn blog.

Ovenschotel met spruitjes, zoete aardappel & kip (4 personen)


8 zongedroogde tomaten
500 g spruitjes
3 zoete aardappelen, in blokjes
vers gemalen peper, zout
500 g kippendij-filet
1/2 el Italiaanse keukenkruiden
2 el olijfolie om in te bakken
2 tenen knoflook, in plakjes
150 g zachte geitenkaas, in stukjes
2 el panko of semmelbrösel (grof paneermeel)*
1 el olijfolie met rode peper


Week de tomaten in heet water. Verwarm de oven voor op 200ºC (hete lucht) Kook de spruitjes 3 min. voor in gezouten water en schep ze uit de pan in een ovenschaal. Kook in het zelfde water de zoete aardappel 4 min., giet af en schep ook in de schaal. Maal peper en zout naar smaak boven de kip en bestrooi met de Italiaanse kruiden. Verhit de olie en bak hierin de kip rondom bruin op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak 1 min. mee. Laat de kip in 10 min. bijna gaar worden. Voeg eventueel een beetje water toe. Giet intussen de tomaten af, snijd ze in reepjes en schep ze om met de spruitjes en de zoete aardappel. Schep de kip uit de pan en snijd de filets in stukken. Verdeel ze samen met de kaas over de groenten. Schenk de jus erover. Maal er nog wat peper boven en bestrooi met de panko. Besprenkel met de olie met rode peper en schuif de schaal 20 min. in het midden van de oven.

*wil je deze ovenschotel glutenvrij maken, kies dan voor glutenvrij paneermeel of maak zelf panko van glutenvrij broodkruim

Dit lekkere doordeweekse gerecht kun je in plaats van met spruitjes ook met broccoli maken.
Nog even over de zoete aardappel: het is een exotisch type dat van warmte houdt en kan daarom niet in de koelkast bewaard worden. Een droge koele plaats zoals een schuur of kelderkast is goed.

 

Pin It on Pinterest