Af en toe word ik gevraagd voor commerciële opdrachten en als het product me aanspreekt vind ik het leuk om te doen. Zo’n product is de diepvriesspinazie van Iglo, die ik altijd in huis heb. Dus daar kan ik wel wat leuks over vertellen. Jaren geleden bracht ik een bezoek aan de Iglo spinazie-velden en de fabriek vlak over de grens in Duitsland. De spinazie werd geoogst waar ik bij was en kwam tegelijk met mij aan de in fabriek, waar ik zag hoe de blaadjes direct gewassen en ingevroren werden. Verser kan dus niet en sindsdien ben ik fan.

Het bijzondere is dat ik dit keer niet alleen gevraagd ben om recepten te maken. Iglo vroeg dit ook aan vlogger Miss Foodgloss. Ik maakte vier recepten met steeds een andere spinazie-variant. Twee daarvan vind je terug in het Margriet magazine, en twee op www.margiet.nl. De recepten van Frances vind je terug op haar YouTube-kanaal. Wij roepen beide onze lezeressen, on line-bezoekers en andere fans  op om hun favoriete spinazie-recept in te sturen en zo kans te maken om op 12 maart 2016 in de Kookfabriek in Amsterdam samen met een vriend of vriendin deel te nemen aan de live kook-battle tussen ons. Met tot dan toe onbekende, dezelfde ingrediënten moeten beide teams een gerecht maken. Het publiek kiest het lekkerste!

Dit gerecht maak ik regelmatig en het combineert een aantal ingrediënten waar ik graag mee kook: verse zalmfilet, spinazie, tomaten, Provençaalse kruiden, Parmezaanse kaas en aardappelen. Dit alles verpakte ik in bakpapier, scheutje wijn erbij en hop de oven in.. Het mooie van zulke pakketjes vind ik dat je bijna geen vet nodig hebt voor de bereiding, dus ze zijn lekker licht. Bovendien blijven alle smaken en geuren behouden. Het moment dat je zo’n pakketje openvouwt aan tafel! Doe dit wel met beleid, want er komt stoom bij vrij!

Spinazie-zalmpakketjes uit de oven (4 personen)


4 zalmfilets zonder vel à 150 g
vers gemalen peper, zeezout
Provençaalse kruiden
2 tenen knoflook, in plakjes
600 g koel-verse, voorgekookte aardappelschijfjes
extra vierge olijfolie
450 g spinazie à la crème (iglo, diepvries), ontdooid
100 g vers geraspte Parmezaanse kaas
droge witte wijn
2 takken kleine trostomaten
paar takjes basilicum


 Verwarm de oven voor op 200°C. Wrijf de zalmfilets in met peper, zout en Provençaalse kruiden naar smaak. Verdeel de knoflook over de zalm. Leg vier vellen bakpapier klaar. Verdeel de aardappelschijfjes over het midden van elk vel. Maak er peper en zout boven en leg de zalm erop. Druppel er wat olie over. Roer de spinazie door en schep hem op de zalm. Bestrooi royaal met kaas. Vouw de pakketjes iets dicht en schenk er een scheutje wijn in. Vouw het papier zo dicht dat er geen vocht uit kan lopen. Leg ze op een bakplaat.

Knip de takken van de tomaten in tweeën en leg ze in een ovenschaaltje. Bedruppel met wat olie. Bak de pakketjes en de tomaten 20 min. in het midden van de oven. Laat 5 min. afkoelen. Leg op vier verwarmde borden een pakketje en een takje tomaten. Vouw het bakpapier iets open en bestrooi de tomaten met basilicum.

Bereidingstijd : ± 30 min. + 5 min. wachttijd

Styling: Judith Baehner. Fotografie: Eric van Lokven. Bereiding: Goran Todorovic. 

Wil je kans maken om met mij mee te koken op 12 maart, stuur je spinazie-recept dan naar redactie@margriet.nl of via social media #maakerwatvan #teamcolette

Pin It on Pinterest