Vorig jaar maakte ik in de serie Naar buiten met Colette een bijzondere reportage, waarvoor ik met collega-vriendin Judith en fotograaf Eric afreisde naar het Arnhemse park Sonsbeek. In deze groene oase middenin de stad ging ik op stap met Edwin Florès, dé autoriteit in Nederland op het gebied van wildplukken.

Niet alleen leerde ik heel veel over het plukken in weide, berm en bos, maar we hebben ook erg veel plezier gehad. Dat lachen hield ons op de been, toen het halverwege de dag keihard begon te regenen om nooit meer op te houden en we totaal verzopen terug moesten rennen naar ons beginpunt.
 
Sinds vorig jaar is het wildplukken steeds populairder geworden. Zelf planten en paddenstoelen sprokkelen is leuk en lekker! Maar plukken in de natuur mag dan hip zijn, het moet wel met beleid en respect gebeuren. Deze week kwam Het grote wildplukboek van Edwin uit, waarin je echt alles kunt vinden over het op een goede manier plukken in de natuur en aan de slag kunt gaan. In combinatie met de Wildplukwijzer app helemaal leuk. En wil je er nog meer van weten, volg dan eens een workshop bij Edwin’s Casa Foresta , waarbij de oogst na afloop met elkaar bereid en gegeten wordt.  
 
Voor de reportage in Margriet ontwikkelde Edwin ook recepten, waaronder zevenblad-pesto. Ja, echt, dat spul waar je gek van wordt in de tuin. Over positief ombuigen gesproken. Vandaag maak ik met dat zelfde ‘onkruid’ een pittige voorjaarsstamppot. Ik plukte het naast mijn keukendeur. Met beleid was niet nodig..je ziet het niet eens!
 
Ik schepte nog wat stoofvlees dat over was op de stamppot maar ook een pittig (lams) worstje smaakt er heerlijk bij! 

Voorjaarsstamppot met zevenblad (4 personen)


2 kg kruimige aardappelen
boter of margarine
melk
vers gemalen peper, zout
chili flakes
100 g zevenblad, harde stengels verwijderd
olie met rode peper


Kook de aardappelen in weinig water met zout gaar, giet ze af en laat 2 min. uitdampen zonder deksel op de pan. Stamp de aardappelen fijn en maak er met boter, melk, peper, zout en chili flakes naar smaak een pittige puree van. Snijd het zevenblad grof en schep hem door de puree. Warm goed door en verdeel de stamppot over verwarmde borden. Druppel er nog wat pittige olie omheen.

Vind je dit recept zo leuk dat je het wilt delen? Dat kun je heel makkelijk doen door op een van onderstaande pictogrammen te klikken.

Heb je mijn recept gemaakt en ben je enthousiast? Ik vind het leuk als je het deelt op Facebook, Instagram of Twitter met #dekeukenvancolette

Pin It on Pinterest