Er is een nieuwe groente op de markt met de bijzondere naam Kalettes® Ik vermoedde al dat hij iets met boerenkool te maken had (kale is boerenkool in het Engels) en dat klopt.
De frivole bolletjes blijken een kruising tussen spruitjes en boerenkool zijn. Kalettes zijn ontwikkeld in Engeland door middel van traditionele hybridisatie en zijn GMO-vrij. Ze bevatten twee keer zoveel vitamine C en vitamine B6 dan spruitjes. Dat is allemaal mooi, maar zijn ze ook lekker?

Ik testte het uit en maakte er dit pasta-gerecht mee. Kalettes hebben een zachte, nootachtige smaak die ik combineerde met citroensap en gremolata, een mengsel van knoflook, peterselie, citroenrasp en olijfolie. Ik vind ze erg lekker en weer eens wat anders dan de gewone spruitjes. Kook ze zo kort mogelijk, dan blijven ze knapperig.
Ik maakte er verse pappardelle bij, een brede lintmacaroni. De rode verkleuring van de buitenste blaadjes ontstaat door de reactie met het zuur uit het citroensap.

Kalettes® met gremolata (4 personen)


320 g Kalettes® (2 zakjes)
vers gemalen zwarte peper, zout
2 el olijfolie om in te bakken
400 g verse pappardelle
voor de gremolata
rasp van 1 grote biologische citroen
2 tenen knoflook, fijngesneden
bosje platte peterselie (15 g), fijngesneden
4 el extra vierge olijfolie


Mix voor de gremolata de citroenrasp met de knoflook, de peterselie en de olie. Pers de citroen uit en zet opzij. Snijd een dun plakje van de onderkant van de Kalettes, kook ze 2 min. in weinig water met wat zout, spoel ze koud en laat uitlekken. Verhit de olie en bak hierin de Kalettes 2 min. omscheppend op middelhoge pit. Voeg het citroensap toe en zet de pit uit. Maak op smaak met peper en eventueel zout. Bereid de pappardelle volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat uitlekken. Verdeel hem samen met de Kalettes over verwarmde borden en schep er een lepel gremolata op. Maal er zwarte peper boven en lepel er nog wat extra vierge olie over.

Kalettes® zijn te koop bij Albert Heijn en Hoogvliet. Kijk voor meer informatie op www.kalettes.nl

Pin It on Pinterest