Deze vakantie was ik weer in mijn geliefde Bretagne, wederom te gast in de heerlijke chambre d’hôte van Marie-Christine Masson in Cancale. Op zondag is het markt en daar deed ik twee hele fijne vondsten. Prachtige (oven)schalen gemaakt in Bretagne, en kleine artisjokken, genaamd petits violets. Beide voor bijna niets, leuk meegenomen, en mooi nog even gescoord vlak voor vertrek.

Petit violets zijn de kleinste variant van de artisjok Ze danken hun naam aan de gedeeltelijk paarse blaadjes. Ze zijn bijzonder doordat ze lekker zacht zijn een fijne smaak en heerlijk aroma hebben. Ik maakte er thuis deze zomerse salade mee. Natuurlijk kun je deze ook maken met wat grotere artisjokken, je hebt er dan 4-5 nodig en ze moeten wat langer koken. En vind je het gedoe, neem dan een blik uitgelekte artisjokbodems. 

Als je artisjokken ’s morgens kookt en de bodems in de marinade zet, heb je ’s avonds nog maar weinig werk! Ik had zelf toevallig nog kip over van het bouillon trekken, maar anders kun je een gegrilde kip bij de poelier halen, net zo makkelijk.

Pastasalade met artisjok (4 personen)


10 petits violets
1 el vers citroensap
3-4 tenen knoflook, grof gesneden
4 el extra vierge olijfolie
vers gemalen zwarte peper, zeezout
300 g pasta
2 el pijnboompitten
rest gaar kippenvlees of halve kip van de grill, in grove stukken
75 g Fourme d’Ambert of andere blauwschimmelkaas, in stukjes
1 el witte wijnazijn
half zakje (biologische) waterkers, harde stelen verwijderd
chili explosion (Santa Maria), mengsel van diverse rode pepers en tomaat


Pel de blaadjes van de artisjokken tot je bij de zachte exemplaren komt. Snijd de punt van de artisjokken af en snijd hierbij zoveel mogelijk ‘hooi’ mee. Snijd de stelen kort af. Leg de artisjokken in een ruime pan en schenk er zoveel water bij dat ze onderstaan. Voeg het citroensap en wat zout toe, breng aan de kook en laat 5-7 min. koken. Zet de pit uit en laat 15 min. staan. Giet de artisjokken af en verwijder de steel en de rest van de bovenste blaadjes voorzichtig, zodat alleen de bodems over zijn. Snijd deze in kwarten of plakjes. Schep ze om met de knoflook, de olie, royaal zwarte peper en zout en laat de smaken 3-4 uur intrekken. Kook intussen de pasta beetgaar, spoel hem koud en laat uitlekken. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Schep de pasta samen met de kip en de kaas door de artisjokken. Lepel de azijn en nog wat olie over de salade. Maak op smaak en bestrooi met de pijnboompitten en de waterkers en maal er chili explosion naar smaak boven.

Pin It on Pinterest