Een curry is een kruidig gerecht uit de Indiase keuken, maar ook in Thailand en Indonesië staat hij vaak op het menu. Er zijn curry’s met vlees, kip, vis en met groenten, maar in de saus van bijna alle curry’s zit kokosmelk. Dat geeft een iets gebonden saus en maakt de smaak wat milder.

Ik maak dit gerecht graag, niet in de laatste plaats omdat je maar één pan nodig hebt. Mijn curry’s zijn nooit twee keer hetzelfde. Dat komt doordat ik er vaak groenten in verwerk die ik nog heb. Ik heb een aantal Oosterse smaakmakers die je hiervoor nodig hebt altijd in mijn diepvries. Dat zijn sereh, gember- en galangawortel, djeruk purut en groene en rode pepers. De gember- en galangawortel schil ik en portioneer ik alvast. Ontdooien hoeft niet, ik voeg ze zo toe aan mijn gerechten. Erg handig! Ik kan het iedereen aanraden.

Kipcurry (4 personen)


400 g kippendijfilet
2 el groene currypoeder of 1 volle el groene currypasta*
vers gemalen peper, zout
2 el arachide- of zonnebloemolie
1 teen knoflook, in plakjes
400 g spinazie
1/2 bosje koriander, grof gesneden
1 stengel sereh
paar blaadjes djeruk purut (limoenblad)
stuk geschilde gemberwortel
1 rood pepertje
1 blik  kokosmelk (inh. 400 ml)
150 g gekookte kikkererwten
150 g tuinerwtjes, vers of diepvries (ontdooid)


Snijd de kipfilet in grove stukken en wrijf ze in met het currypoeder en wat zout. Verhit de olie in een ruime braadpan of hapjespan en bak de kip hierin rondom bruin. Roer de knoflook erdoor, voeg de spinazie in gedeelten toe en laat op lage pit omscheppend slinken. Roer de helft van de koriander erdoor.

Leg een knoop in de serehstengel en leg hem samen met de djeruk purut, de gember en de rode peper in de pan. Schenk de kokosmelk erbij en laat met het deksel op de pan 10 min. zachtjes koken. Warm de kikkererwten en de tuinerwtjes 3-4 min. mee en maak de curry op smaak met peper en zout. Garneer met de rest van de koriander. Lekker met basmatirijst.

*beide zijn te koop bij XL supermarkten, mediterrane supermarkten en online

Pin It on Pinterest