Zoals je denk ik wel weet maak ik vooral mediterrane gerechten, maar ik vind het ook heel leuk om Indonesische gerechten te maken. De basis leerde ik van mijn tante die deze weer leerde van haar Indonesische schoonmoeder. Tijdens mijn werk als culinair redacteur ben ik aardig bijgeschoold door grootheden als Sri Owen en Lonny Gerungan. En ook van de moeder van mijn Indonesische zwager stak ik het nodige op.

Als ik er echt zin in heb en tijd genoeg heb, dan maak ik een rijsttafel met minstens zeven gerechten. Het aantal moet oneven zijn, ander schijn je onheil over jezelf af te roepen. Bijgeloof of niet, je kunt er maar beter rekening mee houden. Het fijne vind ik dat je alles van te voren kunt maken, sterker nog: daar worden de gerechten alleen maar lekkerder van omdat de smaken dan goed kunnen intrekken. Op de dag zelf heb je bijna geen werk. 

Maar soms maak ik gewoon één gerecht, zoals deze babi ketjap. Ik eet hem graag op warme dagen. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, krijg je het van pittig eten niet warmer. Pittige ingrediënten zuiveren het bloed, waardoor je juist beter en lichter voelt. Dat geldt trouwens ook voor eten met bittere smaken.

Babi ketjap (babi kecap) is een Indisch gerecht, dat wil zeggen een ‘fusion’ van de Indonesische en Nederlandse keuken. Anders gezegd is het een gerecht dat iets is aangepast aan de westerse smaak.

Ik maakte er spitskool bij, die ik kort roerbakte in olie, bestrooide met kurkuma en liet stoven in kokosmelk. Lekker met rijst, emping (vegetarische kroepoek van melindjo-noten) en mijn home made seroendeng.

Babi ketjap (4 personen)


500 g hamlappen, in blokken*
versgemalen peper, zout
1/2 el gemberpoeder
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
1 tl laos
4 el zonnebloem- of arachideolie
1 ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, fijngehakt
stukje gemberwortel, geraspt
1 rood pepertje, in ringetjes
4 el ketjap manis
citroensap


Wrijf het vlees in met wat zout en de specerijen. Verhit de olie en bak het vlees hierin rondom aan. Bak de ui en de knoflook 1-2 min. mee. Voeg de gember, de rode peper en 1 dl water toe en laat 5 min. stoven op laag vuur. Roer de ketjap erdoor en laat nog 20 min. stoven. Haal het deksel van de pan en laat de saus iets inkoken. Maak op smaak met citroensap.

Pin It on Pinterest