Gehaktbrood is een van de gerechten die ik meestal maak in het weekend. In de tijd dat het in de oven staat, kook ik andere gerechten en het mooiste natuurlijk: het is voor meerdere dagen. Een keer koken, drie dagen eten. Ideaal voor een drukke week dus. Een paar jaar geleden postte ik al eens een ander gehaktbrood-recept, maar deze versie met Italiaanse smaken vind ik het lekkerst.

Welke smaak je er ook aan geeft, het is belangrijk om het mengsel stevig op smaak te maken. Vergeet vooral ook het zout niet, dat tevens andere smaken ophaalt. Om het gehaktbrood wat smeuïger te maken, gebruik ik driekwart runder- en een kwart half-om-half gehakt.

De eerste dag serveer ik ruim een derde van het gehaktbrood warm, in plakken met een salade en brood. De rest laat ik afkoelen en bewaar ik afgedekt in de koelkast. De tweede keer snijd ik de helft van de rest ook in plakken (rest gaat meteen weer terug in de koelkast), die ik verwarm in een pan met antiaanbaklaag (geen vet nodig) en eet er gnocchi of polenta met een groene groente bij. De rest verkruimel ik en warm ik mee in een tomatensaus waar ik pasta bij eet en garneer met flink wat rucola.

Je kunt het gehaktbrood vier dagen goed gekoeld en afgedekt bewaren.

Vind je dit recept zo leuk dat je het wilt delen? Dat kun je heel makkelijk doen door op een van onderstaande pictogrammen te klikken.

Heb je mijn recept gemaakt en ben je enthousiast? Ik vind het leuk als je het deelt op Facebook, Instagram of Twitter met #dekeukenvancolette

Gehaktbrood (10-12 plakken)


750 kg biologisch rundergehakt
250 g biologisch half-om-half gehakt
2 tenen knoflook, uit de pers
2 el groene pesto
3 el gedroogde tomaten op olie, fijngesneden + 1 el olie uit het potje
2 volle el pijnboompitten
2 eieren
3-4 el Semmelbrösel of paneermeel
vers gemalen zwarte peper, zout
citroensap
biologische tomatenketchup


Verwarm de oven voor op 200ºC. Meng het gehakt met alle andere ingrediënten tot een egale massa en maak hem pittig op smaak met peper, zout en citroensap. Bekleed een (glazen) cakevorm van 1,5 l inhoud met bakpapier dun en schep het gehakt erin. Druk goed aan en bestrijk de bovenkant van het ‘brood’ dik met ketchup. Dek de vorm af met aluminiumfolie en zet hem 50 min in de oven. Schakel de oven uit en laat het brood nog 10 min. in de oven staan.

Pin It on Pinterest