Met dit weer heb ik heimwee naar de vakantie en is het de hoogste tijd voor een kleine serie gerechten uit de landen waar ik deze zomer was. Ik trap af met Duitsland. Ik weet wel dat de Wiener schnitzel daar niet vandaan komt, maar hij staat op de menukaart van elk eettentje, restaurant of hotel. Meestal aangeduid als Schnitzel auf Wiener Art.

Het geheim van de schnitzel zit ‘m in de korst. Die moet lekker knapperig en een beetje dik zijn. Dus royaal paneren, met grof paneermeel. Dan het bakken: je moet niet zuinig zijn met boter, en beweeg de schnitzel de eerste anderhalve minuut absoluut niet. Misschien lukt het je de eerste keer niet perfect, maar oefening baart kunst.

Ik vind schnitzel het allerlekkerst met handgesneden dikke frites en sla. In Zuid-Duitsland kregen we er frisse cranberry-compote bij. Je kunt hem zelf maken, maar hij is ook te koop in potjes. Heb je de biologische van Terschelling al eens geprobeerd?  Echt heerlijk!

Wiener schnitzel (4 personen)


4 ongepaneerde kalfs- of varkensschnitzels van 150 g
versgemalen peper, zout
2 el bloem
2 eieren, losgeklopt met 1 el water
100 g semmelbrosösel (grof paneermeel, supermarkt)
50 g boter
1 citroen, in parten


Sla de schnitzels iets platter tussen plasticfolie en wrijf ze aan beide kanten in met peper en zout. Doe de bloem, de eieren en de semmelbrösel elk in een apart diep bord. Haal de schnitzels eerst door de bloem, klop het teveel af en haal ze daarna door het ei en de semmelbrösel. Zorg dat het hele lapje vlees goed bedekt is met een dikke laag paneer. Leg de schnitzels eventueel afgedekt koel weg tot gebruik.

Verhit de boter in een ruime koekenpan en bak de schnitzels hierin goudbruin en gaar. Beweeg ze de eerst anderhalve minuut absoluut niet en keer ze dan pas, zodat een goede korst kan ontstaan. De tweede kant kun je iets korter bakken. Serveer direct, met de citroen. Lekker met frites, cranberry-compote en salade.

Vind je dit recept zo leuk dat je het wilt delen? Dat kun je heel makkelijk doen door op een van onderstaande pictogrammen te klikken.

Heb je mijn recept gemaakt en ben je enthousiast? Ik vind het leuk als je het deelt op Facebook, Instagram of Twitter met #dekeukenvancolette

Pin It on Pinterest