Elk jaar maak ik rode stoofpeertjes voor het kerstdiner, met port en kaneel. Maar ik liet me dit jaar inspireren door het recept dat mijn lieve collega Dosia Brewer schreef voor Margriet en ziehier het resultaat: gouden peertjes! Met saffraan, witte wijn, gember en kaneel. Een groot succes, en zeker niet alleen met Kerstmis.

Stoofperen zijn heerlijk als bijgerecht bij vlees, gevogelte en wild, serveer ze ook eens als dessert. Met een lepel demi crème fraîche erbij extra lekker.

Saffraan-stoofperen (6-8 personen)


10 Gieser Wildeman (stoofpeertjes)
1/2 fles witte wijn
100 g basterdsuiker
1 kaneelstokje (specerij)
10 saffraandraden
1 tl kurkuma (gemalen geelwortel)
stukje verse gemberwortel van ± 5 cm, geschild, in plakjes


Schil de peren maar laat de steeltjes eraan zitten. Zet een pan waar de peren rechtop net in passen, klaar en vermeng daarin de wijn met de suiker, de kaneel, de saffraan, de kurkuma en de gemberwortel. Zet de peren in de pan, schenk er eventueel water bij zodat ze net onder staan en breng aan de kook. Leg het deksel op de pan en laat de peren in ± 2 uur zacht worden. Zet eventueel een vlamverdeler onder de pan. Zet de pit uit en laat de peren afkoelen in het sap. Neem de afgekoelde peren voorzichtig uit de pan, zet ze op een schaal en kook het sap op hoge pit in tot een siroop. Lepel een deel van de siroop over peren en serveer de rest er apart bij.

Vind je dit recept zo leuk dat je het wilt delen? Dat kun je heel makkelijk doen door op een van onderstaande pictogrammen te klikken.

Heb je mijn recept gemaakt en ben je enthousiast? Ik vind het leuk als je het deelt op Facebook, Instagram of Twitter met #dekeukenvancolette

Pin It on Pinterest