Er zijn weinig gerechten waar ik elke keer weer zo blij van word als van risotto. Omdat risotto minstens een half uur tijd vraagt om te maken waarin je eigenlijk niets anders kunt doen, word ik er altijd heerlijk rustig van.

Risotto is een rijstgerecht uit Noord-Italie. In de Po-vlakte groeit de rondkorrelige rijst die daarvoor nodig is, waarvan Arborio de meest bekende en gebruikte soort is. De Carnaroli wordt veel gebruikt in risotto alla Milanese, die zijn mooie kleur dankt aan saffraan. Het verhaal gaat dat deze risottovariant ontstaan is tijdens de bouw van de Dom van Milaan, toen een schilder vanaf zijn steiger een bakje gele verf (toen nog met natuurlijke pigmenten)  in de rijst liet vallen. Misschien niet waar, maar wel een leuk verhaal!

De basis van risotto is neutraal: rijst, boter, ui, knoflook, witte wijn, bouillon en Parmezaanse kaas. Daarom kun je er heel diverse ingrediënten aan toevoegen, zoals vlees, vis, schaal- en schelpdieren, paddenstoelen, groenten,.. Zelf laat ik de ui weg, omdat ik daar allergisch voor ben, maar ik heb hem wel opgenomen in het recept.

Mijn favoriete risotto maak ik met tuinerwtjes en dunne stukjes krokante kipfilet, of met zalm van de grill. Maar hoe ik hem ook maak, de romige rijst met kaas doet me altijd goed en geeft me bijna een geluksgevoel.

Risotto maken is niet moeilijk, maar essentieel is dat je blijft roeren en dat de pit heel laag staat. Zorg dat de tafel helemaal gedekt is als de risotto klaar is, want je moet hem meteen opdienen!

Risotto met tuinerwtjes en kip (4 personen)


1 el boter of margarine
1 sjalotje, gesnipperd
1 teen knoflook, in plakjes
350 g risottorijst, bijvoorbeeld Arborio
scheut droge witte wijn
1 l kippen- of groentebouillon, warm
200 g tuinerwtjes, diepvries
400 g biologische kipfilet
versgemalen peper, zout
gedroogde Italiaanse kruiden
2 el milde olijfolie
stuk Parmezaanse kaas
hand rucola
extra vergine olijfolie


Verhit de boter in een ruime pan op lage pit en fruit hierin de ui en de knoflook lichtgeel. Roer de rijst er door en schep om tot alles korrels glazig zien. Blus af met de wijn. Schenk een beetje bouillon in de pan en blijf roeren tot alles is opgenomen alvorens een volgende scheut toe te voegen. Ga zo door tot alle bouillon op is, dit duurt een kleine 20 min. Voeg 5 min. voor die tijd de tuinerwtjes toe.
Snijd intussen de kipfilet overlangs in zo dun mogelijke stukjes en bestrooi ze met peper, zout en de kruiden. Verhit de milde olijfolie en bak de kip hierin rondom bruin en gaar. Laat de risotto 1 min. staan, rasp er dan royaal Parmezaanse kaas boven en roer door de rijst. Verdeel rijst over verwarmde diepe borden, leg de kip erop en garneer met rucola en  wat flinters kaas. Maal er nog wat peper boven en bedruppel met extra vierge olijfolie. Dien meteen op.
 

Pin It on Pinterest