Het is vandaag Wereld Tapas Dag en daarom deel ik mijn favoriete tapas-recept met jullie. Dat trouwens Italiaans is. Ik at dit gerecht voor het eerst eind jaren 70 bij restaurant Casa di David in Amsterdam en dat was zó lekker, dat ik sindsdien altijd een blik artisjokharten in huis heb om het te maken. In het restaurant maakten ze het met kleine, verse artisjokharten, dat is natuurlijk nog lekkerder.

Een tapa is een Spaans hapje dat je eet bij een glas wijn of bier. Het woord betekent ‘deksel’ en dat verwijst naar  het oorspronkelijke hapje: een stuk brood of plak worst of ham dat op het glas werd gelegd om te voorkomen dat er beestjes in het drankje zouden vallen.

Mijn artisjokharten in knoflookolie oftewel carciofi al aglio e olio is niet alleen een succes als hapje, maar ook heerlijk door een pastasalade. Super makkelijk te maken, de tijd doet het werk. Je kunt de artisjokken een paar uur of 1 dag een met de knoflookolie laten intrekken. Maak gerust een dubbele hoeveelheid, want het gaat altijd op!

Artisjokharten in knoflookolie (1 kom)


1 blik artisjokharten
2 tenen knoflook, uit de pers
2 el extra vergine olijfolie
citroensap
vers gemalen zwarte peper, zout


Laat de artisjokharten uitlekken met de rozet-kant naar beneden en halveer ze. Schep ze in een kom voorzichtig om met de knoflook en de olie. Maak op smaak met citroensap, zwarte peper en zout. Dek de kom af en laat, op kamertemperatuur, de smaken minimaal 3 uur of gewoon een hele dag intrekken. Lekker met brood.

Vind je dit recept zo leuk dat je het wilt delen? Dat kun je heel makkelijk doen door op een van onderstaande pictogrammen te klikken.

Heb je mijn recept gemaakt en ben je enthousiast? Ik vind het leuk als je het deelt op Facebook, Instagram of Twitter met #dekeukenvancolette

Pin It on Pinterest