Bestel aan de Côte d’Azur een salade niçoise en gegarandeerd dat je hem nergens hetzelfde krijgt. Net zoals met veel recepten het geval is, zijn er waarschijnlijk evenveel versies als er families en dorpen zijn. Van oorsprong komt de salade dus uit Nice, maar het is geen beschermde naam. De meeste versies bevatten rauwe groenten, verse tonijn of tonijn uit blik, ansjovis, olijven, ei en een mosterdvinaigrette, maar vaak worden ook (sperzie)bonen, artisjokken, kappertjes of aardappel toegevoegd.

Dit is mijn versie, wat mij betreft net als mijn Griekse salade een perfecte maaltijdsalade voor zomerse dagen. Brood erbij, een glas koele rosé en genieten maar!

Halveer voor de picknickversie pan bagnat witte bollen met een knapperige korst en bedruppel de onder- en bovenhelft binnenin binnenin met dressing. Beleg de onderste helft met salade niçoise en dek of met het kapje. Verpak ze in aluminiumfolie en neem de rest van de dressing apart mee in een jampotje of flesje. Lepel er ter plekke nog wat dressing over. Neem voldoende servetten mee, want eten zonder knoeien lukt echt niet!

Salade niçoise (4 personen)


2 grote vastkokende aardappelen, geschild
4 eieren
100 g haricots verts
½ zakje gemengde bladsla
groene kruiden uit de tuin, bijv. bladzuring, rode venkel en rucola
2 blikjes tonijnmoot op water, uitgelekt en grof losgehaald
200 g kerstomaten, gehalveerd
1 blikje ansjovisfilets
hand zwarte olijven uit Nice of Taggiasche olijven
citroensap
vers gemalen zwarte peper, zout
voor de dressing: 1 tl mosterd + 1 el rode wijnazijn + 6 el extra vierge olijfolie

Kook de aardappelen gaar in water met wat zout, giet af en laat 10 min. afkoelen. Snijd de ze in blokjes. Kook intussen de eieren hard, laat ze schrikken en pel ze. Kook de haricots verts beetgaar in water met wat zout in 5-8 min. Giet ze af en laat uitlekken. Halveer de eieren. Schud of klop de ingrediënten voor de dressing door elkaar en maak hem op smaak met peper en zout.

Verdeel de sla en de kruiden over een grote schaal of over 4 borden. Leg de tonijn, de aardappel, de eieren, de bonen, de tomaten en de ansjovisfilets erop en lepel de helft van de dressing erover. Bestrooi met de olijven, knijp er nog wat citroensap over uit en maal er royaal peper en wat zout boven. Lepel de rest van de dressing erover en serveer direct.

Vind je dit recept zo leuk dat je het wilt delen? Dat kun je heel makkelijk doen door op een van onderstaande pictogrammen te klikken.

Heb je mijn recept gemaakt en ben je enthousiast? Ik vind het leuk als je het deelt op Facebook, Instagram of Twitter met #dekeukenvancolette

Pin It on Pinterest