Voor deze kleurrijke salade met fruit heb je niet veel ingrediënten nodig, maar hij zit wel bomvol smaken.

Radicchio is familie van witlof en heeft een licht bittere smaak, die milder wordt door de zoete sinaasappels. Ik gebruikte bloedsinaasappels, maar die zijn er maar kort en je kunt ze prima vervangen door gewone sinaasappels.
Verder gaat er flink wat dille in. Samen met de sumak en granaatappelmelasse in de dressing is hij fris en past daardoor goed bij gerechten uit het Midden-Oosten.

Het recept is niet van mezelf, maar van Sabrina Ghayour en komt uit haar eerste boek Persiana. Sabrina is een Iraanse die in Groot-Brittanië opgroeide en haar kookstijl spreekt mij heel erg aan. Zij kookt met ingrediënten en smaken uit de Midden-Oosterse keuken, maar ze maakt gebruik van producten, technieken en kookstijlen uit het westen met als resultaat warm kruidige, zwoele gerechten. Naast het feit dat de sinaasappel de smaakpapillen reinigt is hij vooral superlekker!

Radicchio-sinaasappelsalade (4 personen)


3-4 bloedsinaasappels
1 krop radicchio, in repen
1 tl sumak*
hand dilleblad
voor de dressing
4 el extra vierge olijfolie 
2 el granaatappelmelasse*
1 el rode wijnazijn
versgemalen zwarte peper,(zee)zout


Schil de sinaasappels dik (er mag geen wit vlies meer op zitten) en snijd ze in plakken. Vermeng met de radicchio, de sumak en de dille. Schud of klop de ingrediënten voor de dressing door elkaar en lepel hem over de salade. Maal er nog wat extra peper boven en serveer.

*sumak is een zure bes, die je in poedervorm koopt. Sumak geeft gerechten een pittige, frisse smaak. Granaatappelmelasse is ingekookt granaatappelsap en daardoor intens van smaak. De friszure siroop geeft dressings en gerechten een bijzondere touch. Beide zijn te koop bij mediterrane supermarkten, in XL supermarkten en online.

Wil je meer recepten van Sabrina Ghayour zien? Zowel haar venkel-appelsalade met granaatappel als haar salade van boerenkool met bulgur en linzen vind je op mijn blog.

Pin It on Pinterest