Deze zomer was ik voor het eerst van mijn leven in Polen, het land van mijn schoondochter. Het leek vooral op eetgebied spannend te worden, gezien mijn uien-intolerantie. Maar dat viel reuze mee. Ten eerste zaten we in een topappartement in Sopot met een compleet ingerichte keuken, dus we hebben vaak zelf gekookt. Onze inkopen deden we in plaatselijke winkels. Ook haalden we vers gerookte vis direct uit en aan zee en kochten pierogi bij stalletjes. In restaurants had ik genoeg keuze of er werd een gerecht aangepast. 

Kool, bieten en aardappelen zijn veel gebruikte ingrediënten in de Poolse keuken. Aardappelen worden op heel veel manieren geserveerd. Een van mijn favorieten zijn deze zachte aardappel’donuts’, die smelten in je mond. Ze zijn makkelijk te maken en je hebt er slechts vier ingrediënten voor nodig. Traditioneel worden ze geserveerd bij vlees, vaak met een roomsaus. Maar ik ontdekte dat ze ook heerlijk zijn als dessert, met warme kersen. In Polen smaken de kersen friszuur, erg lekker! Verwarm de kersen niet te lang en bind het sap met wat aardappelmeel. Voeg voor de liefhebbers eventueel een scheutje crème de cassis toe.   

Dit heb je nodig om Kluski śląskie  te maken voor 4 personen

1 kg iets kruimige aardappelen
zout
± 6 el aardappelmeel*
2 eieren

En zo maak je ze

Schil de aardappelen, snijd ze in stukjes en kook ze in ± 15 min. gaar in water met wat zout. Giet af en laat kort uitdampen. Stamp de aardappelen zeer fijn in een pureeknijper of nog beter: maal ze fijn met behulp van een passe-vite. Strijk de puree uit op een bord en verdeel het oppervlak met een mes in vieren. Schep een kwart van de aardappelpuree eruit en vul het open kwart met aardappelmeel. Breek de eieren erboven en kneed tot een soepel deeg. Voeg eventueel nog wat aardappelmeel toe. 

Rol balletjes ter grootte van een royale walnoot van het deeg en maak er met de achterkant van een houten lepel een gaatje in (niet door en door) Breng ruim water aan de kook en schep 6-8 kluski in de pan. Laat ze, als ze komen boven drijven, ± 5 min. koken en schep ze met een schuimspaan uit de pan op een bord met het gat naar onder. Kook zo ook de rest van de kluski. Serveer met een roomsaus bij vlees of met warme kersen als dessert.  

*aardappelmeel is te koop bij Poolse supermarkten

Pin It on Pinterest