Ik eet zelf graag stamppot, Daarom werd ik door de vele verleidelijke foto’s op Instagram steeds nieuwsgieriger naar De Stamppotbijbel van Werner Drent, dé stamppot-expert van Nederland. Hij schreef er meer boeken over. Maar ik heb hem nu dus. Ruim 200 originele recepten staan erin, evenals handige tips, weetjes en technieken met stap-voor-stap foto’s.Toen ik het boek inkeek, wilde ik meteen allemaal stamppotten maken. Ik bleef kijken. En ik kom nog steeds nieuwe tegen!

Werner woont op Aruba, waar hij chef de cuisine is in een ziekenhuis. Maar hij groeide op met stamppot, net als vele Nederlanders. Klassiekers als hutspot en stimpstamp (soms met een twist) ontbreken niet in het boek, maar er staan ook hele verrassende nieuwe stamppotten in, zoals stamppot van snijbiet met Oost-Indische kers of van avocado met koriander, en stamppotten met een buitenlands tintje, zoals stamppot caprese en Oosterse stamppot.

Niet alle stamppotten bevatten aardappel trouwens, of veel minder dan vroeger. Je kunt er eigenlijk alle groenten voor gebruiken, maar ook fruit en bloemen. En het is natuurlijk een prima manier om restjes groenten op te maken. Verspilling kan echt niet meer. Heel leuk vind ik dan ook de creatieve toepassingen van stamppot die Werner bedacht, zoals stamppot-wafels, stamppot-soep en stamppot-brood om dat restje in de koelkast te gebruiken.

Ik maakte deze fijne zoete aardappelstamppot met twee soorten kool uit het boek. Ik gebruikte boerenkool uit mijn tuin die ik 2 min. blancheerde (blaadjes waren erg hard)en een halve spitskool die ik nog had. Werner gebruikt in zijn recept witte kool. En in plaats van spekreepjes sneed ik plakjes van een stukje spek dat ik nog in huis had. In verband met mijn allergie ontbreken in mijn versie 2 rode uien in halve ringen, die je in het originele recept met het spek meebakt.

Wat een heerlijk boek is dit. Een leuk cadeau-idee voor de feestmaand! Onder het recept vind je de boekgegevens.

Zoete aardappelstamppot met twee soorten kool (4 personen)


1 kg geschilde zoete aardappelen, in grote stukken
300 g fijngesneden boerenkool
300 g fijngesneden spitskool
1 el extra vierge olijfolie
125 g mager spek, in plakjes
2 el grove mosterd
klontje gezouten boter
versgemalen (zwarte) peper, zout


Kook de aardappelen met de boerenkool in een laag water in ± 20 min. beetgaar. Voeg na 10 min. de spitskool toe en laat 10 min. meekoken. Verhit de olie en bak de spekplakjes hierin op middelhoge pit uit zodat ze krokant zijn. Giet het aardappel-koolmengsel af en stamp tot een puree. Roer de mosterd en de boter erdoor en maak stevig op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de stamppot en het spek over borden en lepel de jus erover. Serveer direct.

cover stamppotbijbel
Het boek wordt uitgegeven door Uitgeverij Carrera Culinair en kost € 31,99.
In dezelfde serie verschenen ook al bijbels over pizza, brood, koekjes, vis en chocolade, en er zijn er nog een aantal in de maak

Pin It on Pinterest