Een goede tomatensaus komt vaak van pas. Als basis van je pastasaus bijvoorbeeld. Maar ook bij vlees, kip, omelet, aardappelgerechten als tortilla of gnocchi is hij heerlijk. Ik maak hem minstens een keer per week. Invriezen kan, maar dat doe ik zelf nooit. Ik bewaar hem in een steelpannetje met deksel in de koelkast.
Mijn basissaus maak je in een half uurtje. Door mijn allergie bevat hij geen ui. Maar een gesnipperde ui die je meefruit met de knoflook geeft de saus natuurlijk een extra lekkere smaak.
De hoeveelheden zijn makkelijk te vermenigvuldigen.
Basis tomatensaus (1 steelpannetje)
2 el olijfolie om in te bakken
1 rode punt-paprika, in stukjes
1 grote teen knoflook, in plakjes
250 g kers-tomaten
1/2 el gedroogde Provençaalse kruiden
1 blik tomatenblokjes
scheut rode wijn
1 mini-suikerklontje
citroensap
versgemalen peper, zout
olie met rode peper
Verhit de olie in een (keramische) koekenpan en fruit hierin de paprika en de knoflook op lage pit. Voeg de tomaten toe en laat met het deksel op de pan 3 min. zachtjes koken. Bestrooi met de kruiden, roer de tomatenblokjes en de wijn erdoor en laat nog 10 min. pruttelen. Druk alle tomaten voorzichtig open. Roer de suiker erdoor, laat zonder deksel inkoken en maak stevig op smaak met citroensap, peper en zout. Roer er eventueel nog wat olie met rode peper door.