Vorige week vond je hier mijn recept voor een basis tomatensaus en vandaag is het tijd voor het recept van een andere basissaus: bechamelsaus. Een klassieke gebonden, witte basissaus die lekker is in lasagne, bij groenten of als toplaag voor een ovenschotel die je wilt gratineren. Maar een zeer dikke bechamelsaus is ook de basis voor kroketten en ragout.

Je maakt een bechamelsaus op basis van een roux, een mengsel van gelijke  delen boter en bloem, die je op laag vuur laat garen. Daarna giet je er geleidelijk melk bij en klopt het mengsel met een garde tot een gladde saus. Met meer of minder melk geef je hem de gewenste dikte en je maakt hem op smaak met witte peper en zout en als je daar van houdt, met vers gemalen nootmuskaat. Je kunt de saus extra op smaak maken met citroensap of witte wijn.

Heeft je saus ondanks het kloppen toch klontjes? Wrijf hem dan door een fijne zeef.

Bechamelsaus (1/2 liter)


40 g boter
40 g bloem
4-5 dl halfvolle melk
witte peper, zout


Smelt de boter in een steelpan met dikke bodem op de laagste pit en voeg ineens alle bloem toe. Roer met een houten lepel tot alle bloem is opgenomen en een slag deegballetje ontstaat, dat van de bodem en de wanden van de pan loslaat. Laat nog 1 minuut doorgaren. Giet er een scheut melk bij en roer het mengsel glad. Voeg de rest van de melk in gedeelten toe en blijf de saus steeds glad roeren. Dit gaat het beste met een garde. Laat hem 10 min. heel zachtjes pruttelen, blijf roeren. Maak de bechamelsaus op smaak met peper en zout naar smaak.

Variatie 1: met kaas
Roer 150-200 g geraspte kaas naar keuze door de saus, laat deze smelten en maak hem pas dan op smaak met peper en zout. Lekker in lasagne, als toplaag van aardappelgratin of bij bloemkool, broccoli en prei

Variatie 2: met kruiden
Roer 2 volle eetlepels fijngesneden groene kruiden door de saus en maak hem op smaak met peper en zout. Lekker bij vis of kip

Pin It on Pinterest