Dit jaar bracht ik mijn vakantie voor een deel door in mijn favoriete Bretagne. Toen ik elf was kwam ik er voor het eerst en ik hield meteen van het prachtige, diverse landschap, de verhalen en mythes, de bijzondere bewoners en het heerlijke eten. En dat is nog steeds zo! Om de zoveel jaar moet ik er gewoon naar toe. Mijn zoon heeft ook een naam die in Bretagne veel voorkomt: Joël.

We logeerden in een heel leuke chambre d’hôtes in Cancale waar ik iedere middag zelf lunch maakte. De eigenaresse, Madame Masson, liet ons niet alleen de lekkerste streekhoning en cider proeven maar gaf ons ook de adressen van haar favoriete restaurants in de buurt. Om eens iets anders te eten dan mosselen, oesters of vis kozen we op een avond voor een Italiaans restaurant waar ze heerlijke, flinterdunne pizza’s serveerden. Daarom had ik nog wel een plekje voor een dessert…en dat werd deze Far Breton. Ik maak hem thuis ook graag trouwens.

De Far Breton is al sinds de 17e eeuw bekend en werd vooral ter gelegenheid van religieuze en familiefeesten gemaakt. Het was een manier om de oude voorraden bloem en boekweit op te maken. Naast de zoete dessert-versie is er ook een hartige versie, die bij vlees geserveerd wordt. Oorspronkelijk zat er geen fruit in de far, maar daar wordt hij wel lekkerder van. Want de basis van bloem, suiker, eieren, boter en melk is nogal compact en dan is de afwisseling met een sappig stukje fruit heerlijk. In plaats van pruimen en krenten kun je ook stukjes appel (zonder schil) of kersen nemen. De decoratie op het bord is van gezouten karamel, een smaakcombinatie die in Bretagne maar ook in Engeland gebruikt wordt. Maar natuurlijk ook heel lekker met gewone karamelstroop!

Far Breton


100 g rozijnen
250 g ontpitte pruimen
1 borrelglas Calvados
150 g bloem, gezeefd
150 g fijne tafelsuiker
4 eieren
50 g boter of margarine, gesmolten
4 dl halfvolle melk
karamelstroop


Week de rozijnen en de pruimen 30 min. in de Calvados. Verwarm de oven voor op 180°C. Vermeng de bloem met de suiker, klop er een voor een de eieren door en voeg de boter toe. Schenk er een beetje van de melk bij en roer glad. Klop de rest van de melk erbij tot een glad beslag. Verdeel de rozijnen en de pruimen over de bodem van een platte ovenvaste schaal en schenk het beslag erop. Bak de far in 45-50 min. gaar en goudbruin. Een ingestoken prikker moet er bijna droog uitkomen. Laat de far afkoelen en snijd hem in kleine stukken. Leg er een aantal op een groot bord en decoreer met stroop.

Pin It on Pinterest