Voor je het weet zijn ze weer om, de kerstdagen. Ik ben zelf dol op de sfeer van Kerstmis, mijn huis gezellig maken met de boom, takken, mooie hoekjes en vooral veel lichtjes! Maar het belangrijkste vind ik het hebben van dierbaren om me heen. Het ene jaar zijn dat er meer dan het andere, afhankelijk van een ieders plannen. Niets moet, iedereen moet het hele jaar al zoveel. En zo kwam het dat we de eerste dag maar met z’n drieën waren. Gezellig en vooral heel overzichtelijk!

Het idee om elk een gang te bereiden van het diner was er al snel. Mijn echtgenoot nam de klassieke krabcocktail naar recept van zijn vader voor zijn rekening, ik ging voor een slow cooked varkensschouder met pancetta, sinaasappel & salie met een salade van geroosterde venkel, radicchio en granaatappelpitten en aardappeltaartjes en mijn negentienjarige zoon wilde graag een dessert met chocolade maken. Hij bekeek allerlei bladen en recepten maar herinnerde zich opeens de smeltende chocoladecakejes van Yvette van Boven. En die zijn het geworden: simpel en bijna belachelijk lekker. Zodra je een lepeltje in de luchtige buitenkant zet, loopt de nog vloeibare, warme chocolade eruit.

Zie hier het resultaat, hij heeft het helemaal zelf gedaan en bedacht. Geweldig toch? Ik glom van trots in elk geval. En het smaakte dubbel lekker omdat ik maar hoefde aan te schuiven!

Moelleux au chocolat (6 stuks)


cacaopoeder
100 g suiker
50 g bloem
2 eieren
2 eierdooiers
100 g pure chocolade(drops)
110 g boter of margarine


Verwarm de oven voor op 200 graden (gewone elektrische stand) Vet de holtes van een muffinvorm in en bestuif ze met cacaopoeder. Klop de suiker met de bloem, de eieren en de eierdooiers tot een homogene massa. Smelt de chocolade au bain marie en meng met de eiermassa. Verdeel over de holtes van de muffinvorm en bak de cakejes 8 minuten in het midden van de oven. Haal de cakejes direct uit de oven, als ze er te lang in staan zakken ze in en krijg je geen luchtige buitenkant.
Verwijder de cakejes voorzichtig uit de vorm en leg ze omgekeerd op bordjes. Lekker met (light) slagroomijs. Garneer naar keuze, zoals hier met chocoladesterretjes en frambozen. Ik dronk er nog een glaasje Banyuls, een rode dessertwijn bij.

Pin It on Pinterest