Ook al ben ik meer een koker dan een bakker, in deze tijd van het jaar vind ik het gezellig om op zondag iets lekkers te bakken. Koekjes zijn dan zo gemaakt. Ik wilde speculaasjes maken, maar ik stuitte in mijn kruidenlade op een zakje Lebkuchen Gewürz dat ik vorig jaar meenam uit Duitsland. Een specerijenmengsel met onder meer sinaasappel- en citroenrasp, gember, nootmuskaat, steranijs, koriander en kardemom. Dus het zijn wat kruidigere koekjes geworden. Met koek- of speculaaskruiden worden ze natuurlijk ook lekker, maar dan zou ik nog wat geraspte sinaasappelschil toevoegen.

Je kunt de koekjes op bakpapier bakken, maar ik legde ze op een bakmatje op de bakplaat. Ik vind zo’n matje erg handig: met heet water schoonmaken, laten drogen en het is weer klaar voor de volgende keer. Minder afval dus ook.

Belangrijk is dat het deeg zo koel mogelijk is als je het uitrolt. Dat zorgt ervoor dat de koekjes hun vorm behouden. Leg de deegbal daarom een half uurtje in de koelkast om op te stijven. En maak je veel deeg, verdeel het dan in porties en leg ze koel weg tot je gaat uitrollen. Heb je een grote koelkast, dan kun je er ook de bakplaat met uitgestoken koekjes in zetten.

De kruidige hartjes blijven in een luchtdichte trommel een week goed, maar dat halen ze waarschijnlijk niet!

En tot slote een Kerst-tip: wanneer je voor het bakken met een dikke satéprikker gaatjes in de koekjes maakt, kun je de hartjes met een lintje ophangen in de kerstboom.

Kruidige koekhartjes (25-40 stuks)


110 g boter
90 g gele basterdsuiker
snuf zout
3 tl Lebkuchen Gewürz of 2 tl koekkruiden + 1 tl gemalen gember
200 g zelfrijzend bakmeel
1 el losgeklopt ei


Verwarm de oven voor op 175°C. Roer de boter met de suiker, het zout en de specerijen tot een zachte massa. Voeg het bakmeel en het ei toe en kneed tot een soepele deegbal. Wikkel hem in plasticfolie en laat 30 min. opstijven in de koelkast. Rol het op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van 2-3 mm dik. Steek hartjes of andere figuurtjes (in verschillende formaten*) uit het deeg en lag ze met tussenruimte op een bakmatje op de bakplaat of op een met bakpapier beklede plaat. Bak de koekjes in 15-20 min. gaar en bruin. Steek de nog zachte koekjes heel voorzichtig los en laat ze 10 min. afkoelen. Leg ze daarna op een rooster om helemaal af te koelen. Pas dan zijn ze hard.

*bak koekjes van hetzelfde formaat samen op een bakplaat. Grotere koekjes hebben een wat langere baktijd dan kleine

Pin It on Pinterest