Ik ben dol op de tijd rond Kerstmis. Dit jaar is het een beetje andere Kerst dan andere jaren. Voor het eerst is mijn vader er niet meer bij. Ik haalde hem altijd een van beide dagen op voor het kerstdiner en ondanks het feit dat mijn vader vrijwel niets meer proefde, maakte ik toch altijd de dingen waar hij vroeger van hield. Het voelt leeg om dat niet meer te hoeven doen.

Mijn huis is versierd en ik ben bezig met de voorbereidingen van het eten voor de kerstdagen. Gisteren maakte ik iets wat ik al heel lang op mijn foodie-bucketlist had staan: nougat. Ik was er als kind al dol op en toen de Autoroute dus Soleil nog lang niet bestond reden we op de terugweg vanuit Zuid-Frankrijk steevast Montélimar in om nougat tendre te kopen bij een van de vele winkeltjes.

Het leuke is dat je je eigen nougat helemaal naar je wens kunt maken. Ik gebruikte het basisrecept van Donna Hay. Varieer met noten en gedroogd fruit of voeg stukjes chocolade toe! Je hebt wel een suikerthermometer (kook- en bakwinkels) nodig om tot een goed resultaat te komen. Ik investeerde in een stevige metalen bakvorm van 20 x 20 cm.
Snijd de nougat in kleine stukjes, als je even naar de ingrediëntenlijst weet je waarom het nogal machtig is..maar zeker voor herhaling vatbaar!

Kerstnougat met cranberry’s, kokos & pistache- en pecan-noten


2 vellen eetbaar papier (A4 formaat)
75 g ongezouten pecan-noten
550 g witte basterdsuiker
340 g vloeibare glucose*
115 g vloeibare honing
1 tl vanille-essence
2 eiwitten, op kamertemperatuur
100 g boter of margarine, zacht
75 ge gepelde pistachenoten
75 g geraspte kokos
130 g gedroogde cranberry’s


Knip van een vel eetbaar papier een reep af zodat het 20 cm breed is. Leg een vel in een bakvorm van 20 x 20 cm en laat de zijkanten opstaan. Knip van het andere vel een vierkant van 20 x 20 cm. Rooster de pecen-noten licht in een droge koekenpan. Doe de suiker met de glucose, de honing en de vanille-essence in een ruime steelpan en verwarm op middelhoog vuur zodat de suiker oplost. Zet er een suikerthermometer in en breng aan de kook en laat 8 min. borrelend koken op 130°C. Klop, als de thermometer 110°C aangeeft, de eiwitten stijf in een keukenmachine. Giet er dan, terwijl de machine op de laagste stand draait, de suikeroplossing in een heel dun straaltje bij. Klop nog 1 min. goed door zodat het mengsel glad en glanzend wordt. Voeg de boter in gedeelten toe, voeg pas een volgend stukje toe als de rest is opgenomen. Laat nog 1 min. op hoge snelheid draaien. Haal de kom van de machine en schep de noten, de kokos en de cranberry’s er door. Schep het mengsel in de vorm en dek af met het bakpapier. Zet de vorm in de koelkast en laat in minstens 8 uur stevig worden. Knip het teveel aan eetbaar papier af. Snijd de nougat in plakken of vierkantjes en verpak ze los in een met bakpapier beklede diepvriesdoos. Zet de doos in de vriezer. Laat op kamertemperatuur komen voor het serveren.

*glucose is te koop bij bakwinkels en via internet

Pin It on Pinterest