Als we na een lange reis bij mijn ouders in de Provence aankwamen, stond er meestal een pan stoofvlees voor ons klaar. Toen mijn moeder er niet meer was, maakte achterbuurvrouw en vriendin Paule deze daube  voor ons. Er werd wat pasta bij gekookt, het vlees werd gewarmd en dan maar genieten, van het weer bij elkaar zijn en de fijne maaltijd.

Ik maak regelmatig allerlei variaties stoofvlees, maar dit is en blijft en van onze favorieten. Dat komt natuurlijk voor een groot deel door de herinneringen die we eraan hebben, maar ook de smaakcombinatie van sinaasappelschil en rode peper doet het goed. Zelf serveer ik er graag geroosterde aardappelparten en een salade bij. Ik maak altijd een ruime hoeveelheid, je bent toch bezig. De rest die overblijft verwerk ik bijna altijd in een pastasaus, maar je kunt het ook prima invriezen.

Wanneer je het vlees als ’s morgens of de dag ervoor maakt, is het nog lekkerder. Dan krijgen alle smaken de tijd om goed in te trekken. Zet de pan koel weg.

Stoofvlees uit de Provence (4 personen)


2 kg runder riblappen, in grove blokken
vers gemalen peper, zout
1-2 el Provençaalse kruiden
3 el milde olijfolie
3 tenen knoflook, in plakjes
dun afgeschaafde schil van 1/2 biologische sinaasappel
chiliflakes
1 blikje gepelde tomaten
scheut Cognac
1/2 fles volle rode wijn


Wrijf het vlees in met peper, zout en Provençaalse kruiden. Verhit de olie in een ruime braadpan en braad het vlees hierin in gedeelten rondom aan op hoog vuur. Schep de aangebraden stukken in een kom of schaal. Doe eventueel nog wat olie in de pan en bak de knoflook 2 min. Doe het vlees er weer bij, schep goed om en blus af met de Cognac. Voeg de sinaasappelschil, chiliflakes naar smaak en de tomaten toe en schenk de wijn erbij. Voeg eventueel nog wat water toe zoadat het vlees net onder staat. Laat het vlees in 3 uur op zeer laag vuur gaar worden. Gebruik eventueel een warmhoudplaatje. Schep het vlees uit de pan en laat het vocht inkoken op hoog vuur. Schep het vlees er dan weer door.

 

Pin It on Pinterest