Als je als een van de eerste Nederlandse journalisten een kijkje in de ‘keuken’ van de AGA fabriek in Midden-Engeland mag nemen, dan voel je je heel speciaal hoor! Zo’n fornuis is natuurlijk behoorlijk aan de prijs, maar het wordt dan ook met de hand gemaakt. Ik heb het zelf gezien! Ik maakte een filmpje in de fabriek, waarin we een wervelende rondleiding kregen van Robin Cooper, de AGA training manager.

Na afloop kregen we een uitgebreide kookdemonstratie van AGA food editor Dawn Roads. Een AGA is van gietijzer en weegt ongeveer 450 kg. Door het ingenieuze ontwerp verwarm je gerechten d.m.v. stralingswarmte op de grote kookplaten bovenop en in een van de speciale ovens, elk met hun eigen temperatuur. Een heel andere manier van koken dus.

Zoals ze het bij AGA zelf zeggen: je kookt en eet beter: er is geen extra vet nodig bij het bereiden van vlees en vis, gerechten behouden hun voedingsstoffen en drogen nooit uit, je kunt zoete en hartige gerechten tegelijk bereiden zonder dat ze elkaars smaak overnemen. Het komt niet op 5 minuten meer of minder aan en dat is stress vrij koken dus.

Wat ik heel mooi vind is dat elk fornuis voor 75% bestaat uit gerecyclede materialen. In elke nieuwe AGA zit dus ook een deel van een oude. Een AGA gaat gemiddeld een kleine 40 jaar mee. Als je dan de prijs per jaar omrekent, die tussen de 7000 en 20.000 euro ligt. Ja, aan een handgemaakt fornuis hangt uiteraard een prijskaartje. Per week worden zo’n 125 fornuizen geproduceerd, met een piek van 200 per week. In de fabriek werken 520 mensen, van wie je een groot deel ziet in mijn filmpje.

Een AGA is heel wat meer dan zomaar een fornuis trouwens. Hij is het centrale punt in huis, en omdat hij eigenlijk altijd aan staat, verwarmt hij meteen de keuken. Het is een gezinslid. Wist je dat veel mensen hun AGA een naam geven?

En dan zijn er nog de extra’s van de AGA, die soms niets met koken te maken hebben maar o zo leuk zijn. Bevroren producten ontdooien, honing vloeibaar maken, borden warmen of zelfgemaakte pasta drogen, dat gaat allemaal prima op de randen rondom de kookplaten die altijd warm zijn. De stang is goed voor het drogen van keukendoeken en wasgoed of om balletoefeningen aan te doen, en in de buurt van de AGA ontkiemen zaadjes voor de (moes)tuin als de beste en warmen mens en dier zich op gure dagen. Ik zou er best een willen hebben. Je moet altijd wat om van te dromen hebben, toch?

Pin It on Pinterest