Mijn tamme kastanje leverde me dit jaar ruim een kilo kastanjes. Ik weet dat dat uniek is, maar je kunt zelf ook tamme kastanjes in het bos rapen. Gratis, lekker en gezond! Let er wel op dat je geen wilde kastanjes raapt, want daar kun je buikpijn van krijgen. Je herkent een tamme kastanje aan het blad, dat langwerpig is en getande randen heeft, en de kastanjes hebben een pluim-achtig puntje.

Je kunt kastanjes poffen zodat je kunt pellen. Mijn voorkeur gaat uit naar poffen op de barbecue, dat geeft ze een lekker rokerige smaak. Maar je kunt kastanjes ook poffen in de oven. In alle gevallen moet je de kastanjes bovenop bij het puntje, inkerven voor je ze kookt of poft. Anders kunnen ze ontploffen. De kastanjes zijn na het poffen ontzettend heet, dus kijk uit voor je handen, gebruik dikke ovenwanten en laat ze zeker een half uur afkoelen. Pel ze wel als ze nog een beetje warm zijn, dan is de schil nog zacht. Evengoed een lastig werkje, waar je de tijd voor moet nemen. Die-hards verwijderen ook nog het bruine vliesje, maar ik neem de iets melige smaak daarvan voor lief.

Wist je, dat kastanjes tot de meest gezonde herfstgroenten behoren? Ze bevatten veel vitamine B1 en E, foliumzuur, kalium en zink. En ja het zijn natuurlijk eigenlijk noten, maar dan met weinig vet. Maar ze zijn vooral ook lekker. Je kunt ze na het pellen, als ze nog warm zijn, zo eten met een beetje zeezout. heerlijk. Maar een deel vries ik in om te gebruiken als vulling van gevogelte of voor in een saus bij wild, of om in een ovenschotel of soep te gebruiken. Ze smaken ook erg lekker bij rode kool. Je kunt kastanjes ook tot meel malen voor bijzondere pannenkoeken of, nog leuker, wafels. Dat wil ik binnenkort een keer gaan doen.

Kastanjes poffen


tamme kastanjes
zeezout


Haal de kastanjes eventueel uit hun bolsters en was ze. Laat de kastanjes drogen en kerf bovenop kruislings in. Barbecue: verwarm de barbecue voor. Leg de kastanjes in een groentekorf of leg ze op het rooster. Rooster de kastanjes 20-30 min. of tot de schil bij allemaal een beetje open staat. Laat afkoelen tot lauw en pel ze. Oven: verwarm de oven voor op 200°C. Leg de kastanjes met de puntjes naar boven in een ovenvaste schaal. Pof de kastanjes ± 20 min. of tot bij allemaal de schil een beetje open staat. Laat afkoelen tot lauw en pel ze. Bestrooi de kastanjes met wat zeezout en eet ze als ze nog een beetje warm zijn. Of laat ze afkoelen en vries ze in porties in, in diepvrieszakken of -bakjes.

Vind je dit recept zo leuk dat je het wilt delen? Dat kun je heel makkelijk doen door op een van onderstaande pictogrammen te klikken.

Heb je mijn recept gemaakt en ben je enthousiast? Ik vind het leuk als je het deelt op Facebook, Instagram of Twitter met #dekeukenvancolette

Pin It on Pinterest