Dit is het derde heimwee-naar-de-vakantie recept.
In de streek rond Napels lachten de verleidelijke Sorrento-citroenen me overal toe. Deze citroenen met meer schil dan sap zijn dé basis voor limoncello.

Een drankje dat vaak met de zomer wordt geassocieerd, maar het smaakt mij ook prima op herfst- en winterdagen! In de dorpswinkel van Baia Domizia kocht ik de hele dagvoorraad citroenen op en uitgezwaaid door het personeel en met verschillende recepten en raadgevingen op zak nam ik ze mee naar huis. De citroenen met dikke schil doorstonden de 2000 kilometer lange reis prima.

Op het zo dun mogelijk afschillen van de citroenen na, is het maken van limoncello niet zo veel werk. De tijd doet namelijk het werk. Wel moet je precies en schoon werken. Na in totaal bijna 2 maanden was mijn limoncello klaar. Hij zag er wel anders uit dan die je koopt. Vol spanning serveerde ik hem na het eten, goed gekoeld, aan mijn familie. Ze proefden kritisch, en gelukkig waren ze allemaal enthousiast, ook degenen die er niet echt dol op zijn. Dus mijn projectje is geslaagd!

Officieel gebruik je voor het maken van limoncello alcohol met een alcoholpercentage van 95%. Die alcohol hadden ze ook in de supermarkt waar ik de citroenen kocht, maar in Nederland kun je deze alleen bij de groothandel of online kopen. Daarom koos ik voor wodka, een prima vervanger met weliswaar minder alcohol.

Voor limoncello gebruik je alleen de schillen van de citroenen. Ik perste de citroenen uit en vroor een groot deel van het sap in in ijsblokzakjes. Heel handig voor het op smaak maken van water en gerechten waar je maar een klein beetje citroensap voor nodig hebt.

Limoncello (± 1 liter)


12 onbespoten (Sorrento) citroenen, gewassen en drooggewreven
750 ml wodka
100 ml koud water
voor de suikersiroop
150 ml water
300 g suiker
paar druppels citroensap

Schil met een dunschiller het gele deel van de schil van de citroenen zo dun mogelijk af, dus zonder wit (dat geeft een bittere smaak) Leg de schillen in een weckpot met klipsluiting, schenk de wodka erop en sluit de pot af. Laat 3 weken op een koele, donkere plaats staan en schud de pot 2 keer per week voorzichtig. Breng voor de suikersiroop het water met de suiker aan de kook in een steelpan, voeg het citroensap toe en laat de suiker al roerend oplossen. Laat 10 min. zachtjes borrelend koken, haal de pan van de pit en laat afkoelen. Zeef de alcohol en vang de schillen op. Deze worden niet meer gebruikt. Laat goed uitlekken. Roer het koude water door de suikersiroop en schenk hem geleidelijk bij de citroenalcohol. Schenk de limoncello to be in een gesteriliseerde fles en zet deze nog 3-4 weken in de koelkast.

Vind je dit recept zo leuk dat je het wilt delen? Dat kun je heel makkelijk doen door op een van onderstaande pictogrammen te klikken.

Heb je mijn recept gemaakt en ben je enthousiast? Ik vind het leuk als je het deelt op Facebook, Instagram of Twitter met #dekeukenvancolette

Pin It on Pinterest