In mijn vorige post zei ik al dat ik 2 courgettes van samen tweeënhalve kilo had. Dik, met veel pitten. Van een deel van de buitenkant maakte ik courgette-aardappelkoekjes. De rest ging in deze soep. En die is erg lekker geworden! Hij is weer heel anders dan de courgettesoep die al eerder op mijn blog verscheen.

Ik maakte ‘la soupe’, die ik als klein meisje tussen de middag in Frankrijk kreeg. Als je die maar at, dan mocht je de rest van de maaltijd af en toe iets overslaan. In die soep gingen alle restjes groenten, kaas, vlees of wat er maar over was. Zo deed ik het ook. Ik had nog een pot lamsfond, er zat nog één paddenstoelen-bouillontablet in het doosje en alle restjes groente en aardappel gingen erin, met als resultaat een voedzame soep met een volle smaak. Een deel van de soep heb ik ingevroren, zonder de crème fraîche. Die roer je er pas vlak voor het serveren door. Het kan geen kwaad, maar omdat de zuivel bij het ontdooien schift is je soep minder mooi.

Courgettesoep (2 l)


4 el olijfolie om in te bakken
2 grote tenen knoflook, in plakjes
2 kg courgette, in stukken
1 pot lamsfond à 350 ml*
1 paddenstoelen-bouillontablet
rood pepertje
takje lavas
snuf gemalen komijn
vers gemalen zwarte peper, zout
citroensap
demi crème fraîche


Verhit de olie in een soeppan en fruit hierin de knoflook 2 min. op lage pit zonder dat hij kleurt. Voeg de courgette toe en bak 2 min. omscheppend mee. Schenk de fond erbij, voeg 3 potten water en het bouillontablet toe en breng aan de kook. Doe het pepertje en de lavas in de pan en laat 30 min. zachtjes koken. Pureer de soep en maak hem pittig op smaak met peper, eventueel zout en citroensap. Schep de soep in kommen en marmer er een lepel demi crème fraîche door.

Vind je dit recept zo leuk dat je het wilt delen? Dat kun je heel makkelijk doen door op een van onderstaande pictogrammen te klikken.

Heb je mijn recept gemaakt en ben je enthousiast? Ik vind het leuk als je het deelt op Facebook, Instagram of Twitter met #dekeukenvancolette

Pin It on Pinterest