Vandaag is weer een heerlijk zonnige, warme dag en zo’n dag vraagt om licht eten. In zuidelijke landen zijn ze daar heel goed in en dat komt goed uit, want ik ben dol op de landen én hun keukens.

Begin mei was ik op het Griekse eiland Santorini in een geweldig hotel waar kok Georgios de sterren van de hemel kookte. Klassiekers met een 2013-twist, altijd vers gemaakt met pure ingrediënten. Het was iedere dag puur genieten! Omdat we samen met maar vijf andere gasten in het hotel verbleven, wij waren de allereerste gasten van het seizoen! , had ik alle tijd om Georgios naar zijn receptgeheimen te vragen. En die deelde hij graag.

Eén van mijn favorieten is zijn tzatziki. Ik maakte het al vaak,  maar op een andere manier. Het geheim zit hem in het eerst vermengen van de yoghurt met olie en azijn, hem op smaak te maken met zout en peper en dan pas knoflook en komkommer naar smaak toe te voegen.

Een heerlijk, fris maar toch pittig bijgerecht bij een Griekse salade, bij frites, falafel en vlees of vis van de grill. Simpel, maar ontzettend lekker. Vanavond eet ik er pita’s met falafel en fijngesneden ijsbergsla met reepjes tomaat en komkommer bij.

Tzatziki 


 

500 g Griekse yoghurt (10% vet)
1 el extra vierge olijfolie
azijn naar smaak
zout, peper
2-3 tenen knoflook, uit de pers
1/8 – 1/4 komkommer met schil, zeer fijn geraspt en uitgelekt
Kalamata-olijven


Laat de yoghurt uitlekken in een met een doek beklede zeef. Schraap de dikke massa uit de doek en roer er dan de olie en de azijn door. Maak op smaak met zout, peper en knoflook. Schep er vlak voor het serveren zoveel komkommer door als je lekker vindt, schenk er nog wat olie over en garneer met een olijf.

Pin It on Pinterest