Ben jij ook zo gek op witte asperges? Persoonlijk kijk ik altijd uit naar het moment dat ze er weer zijn. Het seizoen duurt maar een kleine drie maanden, ongeveer vanaf begin april tot 24 juni, Sint Jan. Daarom probeer ik er zo vaak mogelijk van te profiteren.

De start van het aspergeseizoen werd ook dit jaar gevierd met een fijne Aspergebox van Kroon op het Werk, die ik kreeg thuisbezorgd. Met daarin de eerste witte Hollandse asperges, een fles Barefoot Pinot Grigio en twee pakjes Flora Plant (plantaardige ‘boter’) Een feestje dus!

Ik eet graag asperges op de klassieke manier, maar dat gaat ook wel eens vervelen. Vandaar dat ik deze aspergerisotto met knapperige coppa maakte. De truffelolie en de Parmezaanse kaas maken het af. Truffelolie overheerst snel. Daarom laat ik druppels op de randen van de borden vallen, zodat iedereen zoveel kan toevoegen als hij of zij wil.

De Pinot Grigio van Barefoot is lekker fris en de smaak (groene appel, citrusfruit en witte perzik) past heel goed bij die van asperges. Ik blus er de risotto mee af en ik drink er een glas bij. Hij is goed gekoeld het lekkerst, dus leg hem op bijtijds in de koelkast.

De schillen, kontjes en asperges die breken gaan allemaal in het kookwater, dat ik na het afkoelen zeef en invries als basis voor aspergesoep. Er wordt dus niets verspild!

Dit heb je nodig voor Aspergerisotto met coppa (4 personen)

500 g witte asperges, kontjes afgesneden en geschild
150 g coppa
1 el milde olijfolie
1 teek knoflook, in plakjes
250 g risottorijst, bijvoorbeeld Arborio
1/2 glas Pinot Grigio
± 1 l groente- of kippenbouillon
1 el boter
stukje Parmezaanse kaas
versgemalen peper, (zee)zout
truffelolie

En zo maak je hem

Snijd de asperges in drie stukken. Houd de stukken met de kopjes apart en leg de rest samen met de schillen en de kontjes in een ruime pan en schenk er zoveel water bij dat ze onder staan. Breng aan de kook en laat op lage pit ± 5 min. zachtjes koken. Voeg dan de kopjes toe en laat nog ± 3 min. zachtjes koken. Zet de pit uit. Bak de coppa in een pan met antiaanbaklaag knapperig en lichtbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Verhit de olie in een ruime (hapjes)pan op lage pit en fruit hierin de knoflook zonder dat deze kleurt. Roer de rijst erdoor en schep om tot alles korrels een glanzend laagje hebben. Blus af met de wijn. Schenk een beetje bouillon in de pan en blijf roeren tot alles is opgenomen alvorens een volgende scheut toe te voegen. Ga zo door tot alle bouillon op is, dit duurt een kleine 20 min. Roer de boter door de rijst en rasp er wat Parmezaan boven. Schep om en maak op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de rijst over verwarmde diepe borden, leg de asperges erop en garneer met de coppa en wat flinters Parmezaan. Maal er nog wat peper boven en laat wat druppels truffelolie op de rand va nee borden vallen. Serveer direct.

Vind je dit recept zo leuk dat je het wilt delen? Dat kun je heel makkelijk doen door op een van onderstaande pictogrammen te klikken.

Heb je mijn recept gemaakt en ben je enthousiast? Ik vind het leuk als je het deelt op Facebook, Instagram of Twitter met #dekeukenvancolette

 

 

Pin It on Pinterest