Van dit kleurige gerecht word ik altijd blij. Het is van Bill Granger, een van mijn favoriete koks. Ik was een van de geluksvogels die jaren geleden samen met hem mocht koken ter gelegenheid van het uitkomen van zijn boek Bill’s Basics. De ondertitel ‘ruim 100 favoriete recepten om altijd op terug te vallen” neem ik letterlijk. Ik ben gek op de citroenkip zoals mijn moeder die maakte, maar deze versie met een Chinese touch is toch wel een hele fijne tweede. De combi met radicchio is echt top.
Je kunt er gekookte rijst bij eten, maar brood is ook een optie. Dan maak je het gerecht alleen wel iets minder Chinees. Alle ingrediënten voor het maken van de kip zijn te koop bij de supermarkt. Voor de radicchio zul je je bijna zeker naar de groentespeciaalzaak moeten, die hem ook voor je kan bestellen.
Dit heb je nodig voor Citroenkip met Chinese touch voor 4 personen
2 el bloem
1/2 el Chinees vijfkruidenpoeder
vers gemalen zwarte peper, (zee)zout
4 kippenbouten met vel
arachideolie of andere plantaardige olie
1 citroen, in parten
stuk geschilde gemberwortel van ± 3 cm, geraspt
5 el vloeibare honing
5 el lichte sojasaus
sap van 2 citroenen
2 el donkerbruine basterdsuiker
1 kleine krop radicchio, bladeren losgehaald
En zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180°C (onder-en bovenwarmtestand) Vermeng in een diep bord de bloem met het vijfkruidenpoeder en peper en zout naar smaak. Wentel de kippenbouten erdoor totdat ze rondom bedenkt zijn. Verhit een laagje olie in een ruime koekenpan of wok en bak de kip hierin rondom 3-5 min. of tot het vel knapperig is. Laat uitlekken op keukenpapier.
Leg de kippenbouten op een bakplaat en leg de citroenparten ertussen. Bak in het midden van de oven ± 25 min. of tot de kip gaar is. Giet intussen de olie op 3 el na uit de pan en zet deze terug op de pit. Voeg de gemberwortel, de honing, de sojasaus, het citroensap en de suiker toe en laat de saus 3-4 min. pruttelen en licht binden. Leg de kip en de radicchio op een schaal en lepel de saus erover.
Vind je dit recept zo leuk dat je het wilt delen? Dat kun je heel makkelijk doen door op een van onderstaande pictogrammen te klikken.
Heb je mijn recept gemaakt en ben je enthousiast? Ik vind het leuk als je het deelt op Facebook, Instagram of Twitter met #dekeukenvancolette