Gisteren maakte ik voor het eerst sinds lange tijd weer eens sushi maki. De meeste bekende en eenvoudige sushi, namelijk een rol rijst met vis en groenten omhuld door geperste zeewier. Niet moeilijk, wel moet je de tijd nemen. Het mooie is dat je de sushi van te voren kunt maken, ik deed dat aan het begin van de middag, zodat je de rollen alleen nog maar hoeft te snijden voor het serveren. Als vulling gebruikte ik verse zalmfilet, Japanse omelet, avocado en komkommer. Alle ingrediënten zijn verkrijgbaar bij de supermarkt.
Wil je het ook eens proberen? Dit zijn de dingen waar je op moet letten:
1.gebruik verse ingrediënten
2.bereid alle ingrediënten voor zodat je achter elkaar door kunt werken
3.neem de tijd, plan niets anders tussendoor
4.net als bij pannenkoeken is de eerste rol vaak niet de beste. Blijf rustig en bedenk dat oefening kunst baart
5.kies voor een beperkt aantal vullingen
Sushi maki (4 personen)
250 g sushi rijst
5 el rijstazijn
1 tl zout
150 g verse zalmfilet
1/4 komkommer
vruchtvlees van 1 avocado
1 el citroensap
4 vellen nori
voor de omelet
2 eieren
1/2 el rijstwijn of sherry
1/2 el Japanse sojasaus
1/2 el suiker
1 el zonnebloemolie
om te serveren
Japanse sojasaus
sushi-gember
zeewier-salade
wasabi
extra nodig: bamboematje, plasticfolie
Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Misschien moet je tijdens de kooktijd een scheutje water toe te voegen, niet meer dan nodig maar ik deed dat tegen het aanbranden. Na het koken moet jet het deksel echt een kwartier op de pan leggen. Spreid de rijst daarna uit over de bodem van een ondiepe schaal en laat afkoelen. Klop voor de omelet de eieren los met de rijstwijn, de sojasaus en de suiker. Verhit de olie in een kleine koekenpan en bak hierin op lage pit een omelet van het mengsel. Laat afkoelen.
Roer de rijstazijn om met het zout en schep door de rijst. Meng goed door. Snijd de zalmfilet en de omelet in lange dunne repen. Snijd de komkommer doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd het stevige deel in dunne reepjes. Snijd de avocado ook in dunne reepjes en besprenkel ze met het citroensap.
Zet alle ingrediënten klaar. Leg het bamboematje op een plank of doekje op je werkblad. Leg er een vel nori op met de matte kant naar boven en let erop dat de ‘snijd’ lijntjes op de glimmende kant in de lengte liggen. Verdeel een kwart van de rijst in een dunne laag over de onderkant van het nori-vel en laat aan de bovenkant 6-7 cm vrij. Leg horizontaal op het midden van de rijst een dunne lijn vulling naar keuze.
Rol nu het bamboematje langzaam van je af op tot het onbelegde deel. Druk de vulling intussen goed in de rijst. Maak het onbelegde deel van de nori vochtig en rol verder zodat de sushi-rol dicht is. Leg hem op een stukje plasticfolie en rol strak op, als een toffee. Maak zo nog drie rollen en leg ze koel weg tot een kwartier voor gebruik.
Maak borden op met een kommetje sojasaus, een schepje ingelegde gember en zeewier-salade. Snijd met een scherp mes de sushi-rollen in plakken en leg ze op de borden. Serveer met wasabi.
Vind je dit recept zo leuk dat je het wilt delen? Dat kun je heel makkelijk doen door op een van onderstaande pictogrammen te klikken.
Heb je mijn recept gemaakt en ben je enthousiast? Ik vind het leuk als je het deelt op Facebook, Instagram of Twitter met #dekeukenvancolette