Vorige week nam ik afscheid van mijn vaste baan als culinair redacteur bij Margriet. Dat is niet mijn eigen keus, maar het is een gevolg van een grote reorganisatie bij onze uitgeverij. Ik ga op freelance basis verder en blijf uiteraard bloggen!

Het moeilijkste onderdeel van dat vertrek was het afscheid nemen van mijn collega’s, die als een lieve familie voor mij zijn. Ik maakte als dank voor de fijne tijd voor allemaal een potje kruidenzout, 43 stuks!, met een persoonlijke boodschap achterop een kaartje met mijn logo. Een groot succes en omdat iedereen ernaar vroeg is hier het recept.

Ik gebruik hiervoor een pak grof zeezout, van La Baleine bijvoorbeeld. Je kunt voor elke combinatie van kruiden kiezen, als je maar op een droge dag plukt en houtige kruiden als rozemarijn en tijm of gedroogde kruiden neemt. Anders wordt het zout nat, waardoor je het niet meer kunt malen en het kan bederven.

Voeg gerust meer kruiden of bloemetjes dan de hieronder aangegeven hoeveelheid toe als je dat lekker vindt.

Kruidenzout kun je los gebruiken om vis, vlees, groenten of een omelet mee op smaak te maken. Je kunt het ook in een zoutmolen doen, dan wordt het wat minder grof.

Kruidenzout


samen ongeveer 40 g rozemarijnnaalden, takjes tijm met tijmbloemetjes, gedroogde oregano en bonekruid en lavendelbloemen
1 kg grof zeezout


Zoek de oogst na op beestjes. Knip de rozemarijnnaalden kleiner, ris de tijmblaadjes en haal de bloemetjes los. Laat dit alles een halve dag extra drogen op een zonnige plaats in huis. Doe het zout in een wijde kom en schud de kruiden en de bloemetjes erdoor. Mix het goed. Ik doe dit door steeds met een klein waterglas door het mengsel te gaan en de inhoud in een ander glas te laten vallen tot het naar wens gemengd is. Dat glas leeg ik in een andere kom en ga zo door tot alles op is. Bewaar het kruidenzout in een luchtdichte pot. Je kunt het zo gebruiken of er je zoutmolen mee vullen. Of geef het, net als ik, cadeau!

Pin It on Pinterest