Ruim zeven jaar, van 1989 tot 1996, vormde ik samen met Wilma van Hoeven de culinaire redactie van Libelle. Het was een toptijd. Niet alleen voor Libelle trouwens, maar voor de hele tijdschriftenwereld. Week in, week uit maakten we ontelbare producties en specials. Met de droom-oplages van toen bereikten we per week wel 2 miljoen mensen. We kenden elkaar al voor we collega’s waren (mijn schoolvriendin is haar nichtje), maar we werden door de jaren heen vriendinnen voor het leven.

Intussen woont Wilma in Kroatië, waar ze appartementen verhuurt* en nog steeds de sterren van de hemel kookt en bakt. Toen ik bij haar was maakte ze onder meer deze heerlijke amandelcake. Hij is zó lekker dat ik hem met jullie móet delen. De combinatie van licht geroosterd amandelmeel, griesmeel, citroen, sinaasappel en rozemarijn is echt geweldig.

Amandelcake (16 personen)


200 g amandelmeel
200 g griesmeel
mespunt zout
1 el bakpoeder
rasp en sap van 1 biologische citroen
rasp en sap van 1 biologische sinaasappel
naalden van 2 takjes verse rozemarijn, fijngehakt of geknipt + extra om te garneren
4 eieren (M)
200 g poedersuiker + extra om te bestrooien
200 ml milde olijfolie + extra om in te vetten
rozemarijn- of lavendelbloemetjes


Verwarm de oven voor op 160ºC. Strooi het amandelmeel op een bakplaat bekleed met bakpapier en rooster het in het midden van de oven in 15-20 min. heel lichtbruin. Schep af en toe om. Laat 5 min. afkoelen. Leg bakpapier op de bodem van een springvorm van 24 x 24 cm of een van 20-22 cm Ø en vet hem dun in met olie. Meng het amandelmeel met het griesmeel, het zout, het bakpoeder, de citrusrasp en de rozemarijn-naalden. Klop de eieren met de poedersuiker in 10 min. dik en luchtig met de mixer. Klop er straalsgewijs de olie en het citrussap door. Voeg de droge bestanddelen toe en mix het beslag glad.

Doe het beslag over in de vorm en bak de taart in 40-45 min. gaar. Doe de baknaald-proef en bak eventueel nog iets langer. Laat de taart 5 min. afkoelen en maak dan de rand van de vorm voorzichtig los. Laat verder afkoelen op een rooster en snijd de taart in vierkantjes of punten. Zeef er royaal poedersuiker boven en garneer met rozemarijn-naalden en bloemetjes.

*Kijk op https://www.foodadventurecroatia.com voor alle informatie over Wilma’s appartementen

Pin It on Pinterest