Zaterdag 3 november was het zover: op uitnodiging van de Stichting Max Havelaar nam ik samen met 20 andere foodbloggers in Amsterdam deel aan het eerst Fairtrade Bloggers Event. Om half elf was de opening in de Culinaire Werkplaats, waar Marjolein en Eric ons ontvingen met koffie en heerlijke zoete hapjes zoals deze ananas-oliebolletjes met kokosdip..alles met Fairtrade of biologische ingrediënten natuurlijk.

Daarna sprongen we, verdeeld in twee groepen, op de fiets voor het uitgebreide programma, dat op drie locaties plaatsvond. Foodconcept-ontwikkelaar Lisette Kreischer, vertelde over de reis die ze samen met  fotograaf Mark Kulsdom in 2012 naar New York en Colombia  maakte. Lisette ontwikkelde de Fairtrade Dutch Weedburger en een bananen-algen-smoothie, die we mochten proeven. Het op grote schaal telen van zeewier kan een van de oplossingen voor een deel van de wereldvoedselproblematiek zijn.

Zittend op zitzakken aan een zwevende tafel luisterden we daarna naar theesommelier Kasia Vermaire die ons meenam op haar reis naar de Sri Lankaanse theevelden. Intussen kookte Edwin Sander de sterren van de hemel, dit keer niet in Le Ciel Bleu, maar wel op ongeveer gelijke hoogte en met een net zo’n adembenemend uitzicht over de stad. Elke gang werd begeleid door een bijpassende thee. Een optimale prikkeling voor alle zintuigen!

De tocht eindigde bij De Goudfazant, waar Samuel Levie ons opwachtte. Samuel schrijft voor Jamie Magazine, richtte Youth Food Movement op en is samen met Jiri Brandt eigenaar van een Food Cabinet dat o.m. de heerlijkste worst maakt. Maar die dag gingen we aan de slag met Fairtrade en biologische ingrediënten waar we onze eigen limonades van moesten maken, die als basis dienden voor de afsluitende cocktails. Dat valt nog niet mee om dat binnen een uur te doen..

Doel van deze dag was ons foodbloggers met elkaar in contact te brengen en ons te inspireren om zelf aan de slag te gaan met duurzame producten en het resultaat op de foto te zetten. Ikzelf koop al veel Fairtrade en biologische producten, geen moeite dus. Een keer per dag een Fairtrade product kopen of gebruiken maakt al het verschil!

Met Fairtrade bananen en cacao, biologische boter, eieren en cranberry’s van Terschelling maakte ik deze smeuïge bananencake.

Bananen-chocoladecake met cranberry’s 


200 g boter of margarine
150 g suiker
1 zakje vanillesuiker
4 eieren
200 g zelfrijzend bakmeel
2 bananen, grof gesneden
1 el cacaopoeder
2 el pure chocoladedrops
3 el gedroogde cranberry’s


Verwarm de oven voor op 160 graden (gewone elektrische stand) Vet een bakblik in en bestuif met bloem. Mix de boter romig en klop er daarna de suiker door. Mix de eieren er een voor een door, voeg pas een volgend ei toe als het vorige is opgenomen. Klop in 3-5 min. tot een luchtige egale massa. Roer het bakmeel erdoor. Spatel de banaan, het cacaopoeder, de chocolade en de cranberry’s door het beslag en doe het direct over in de vorm. Bak de cake in 60-70 min. gaar en goudbruin. Lekker met thee met rozenblaadjes of -knopjes en verbena.

Pin It on Pinterest