Een paar jaar geleden maakte ik voor Margriet een productie met gerechten waarin maanzaad een belangrijk ingrediënt was. Voor hij verscheen was er nog heel wat over te doen, omdat maanzaad afkomstig is van papavers en misschien wel net als opium, onder narcotica zou vallen. Of ik wel heel zeker wist dat dit kon! Met wat uitleg van mijn kant kreeg de productie groen licht.

Opium voor de productie van de pijnstiller morfine wordt gewonnen uit de onrijpe zaadcapsules van de plant, het maanzaad is het rijpe zaad en heeft geen narcotiserende eigenschappen. Kunnen we dus gewoon lekker eten. Het heeft een beetje zoet aroma en als je maanzaad verwarmt, wordt het een beetje nootachtig. Heerlijk in en op brood en gebak, maar licht geroosterd ook heel lekker over wokgerechten.

Deze cake maak ik geregeld en is een van de favorieten bij ons thuis. Hij is simpel te maken maar is door de combinatie van maanzaad met citroen toch bijzonder. Hij heeft een extra smeuïge structuur door de banaan. Heb je er nog een liggen die eigenlijk zo rijp is dat hij niet zo lekker meer is om zó te eten, dan komt dat goed uit. Overrijpe bananen zijn zoeter en zachter en dus perfect voor in gebak of pannenkoeken. Een supertip van Nigella Lawson!

Maanzaad-citroencake


200 g boter of margarine, op kamertemperatuur
200 g suiker
mespunt zout
4 eieren, op kamertemperatuur
250 g zelfrijzend bakmeel
sap van 1 citroen
1 (over)rijpe banaan, fijngeprakt
2 el maanzaad


Verwarm de oven voor op 150° C (hete lucht) Vet een cakevorm van 25 à 30 cm lang in met boter en bestuif hem met bakmeel. Klop de boter met een handmixer romig en mix er de suiker en het zout door. Klop er een voor een de eieren door tot een gladde massa ontstaat. Voeg het bakmeel toe en blijf mixen tot een lichtgeel, luchtig beslag. Roer het citroensap, de banaan en het maanzaad er luchtig door, schep het beslag in de vorm en laat in het midden van de oven in 60-70 min. gaar en goudbruin worden. Hij is gaar als een in het midden ingestoken satéprikker er droog uitkomt. Houd de ovendeur dicht om inzakken te voorkomen! Laat de vorm buiten de oven 5 min. iets afkoelen, stort hem en laat verder op een rooster helemaal afkoelen.

Pin It on Pinterest