Selecteer een pagina

Als ik een vegetarische maaltijd op tafel wil zetten dan maak ik vaak een curry. In India hebben ze het begrip vegetarisch zo’n beetje uitgevonden. Wereldwijd is vegetarisch of zelfs veganistisch trouwens niets nieuws. Door verschillende groenten te combineren met kruiden en specerijen mis je vlees, vis of kip totaal niet. Ik eet zelf wel eieren en kaas, maar de eieren hoeven er niet persé in.

Net als met andere stoofgerechten geldt ook voor curries: de dag erop nog lekkerder. Ik maak hem dan ook vaak in het weekend alvast voor maandag of dinsdag.Als je nog een restje (gare) groenten hebt, dan kan dat er ook door. Kan van alles zijn: erwtjes, maïs of sperziebonen, nu had ik nog groene asperges. Ik warmde ze samen met de linzen mee.

Omdat ik geen toko vlakbij heb, bewaar ik in mijn vriezer de verse smaakmakers die nodig zijn voor curry’s en Indonesische gerechten, zoals geschilde gember in porties, sereh, djoeroek poeroetblaadjes en rode pepers uit eigen kas. Heel handig. Ook heb ik altijd kokosmelk in huis.

Ik vind het zelf heel lekker om met naanbrood de laatste druppels op te dippen, maar je kunt het ook weglaten. Ook pappadums, lichte, knapperige snacks van linzenmeel, passen er goed bij. Serveer er eventueel nog een komkommersalade bij.

Linzen-pompoencurry (4 personen)


300 g gedroogde Puy-linzen*
6 eieren
2 el zonnebloemolie
2 tenen knoflook, fijngehakt
± 600 g vruchtvlees van fles-pompoen, geschild, in blokjes
200 g cavolo nero, in brede repen
1 blikje kokosmelk (inh. 400 ml)
1 rode peper, fijngehakt of paar gedroogde
stukje geschilde gemberwortel, in vieren
1 stengel sereh, gekneusd en geknoopt
3 djoeroek poeroetblaadjes
versgemalen peper, zout
korianderblad


Kook de linzen gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat ze uitlekken. Kook de eieren hard, laat ze schrikken en pel ze. Verhit de olie en fruit hierin de knoflook 1-2 min. zonderVoeg de pompoen toe en bak 1-2 min. omscheppend. Voeg een scheut water toe en laat 5 min. rustig koken op lage pit. Schep er dan de cavolo nero door. Giet de kokosmelk erbij, voeg de rode peper, de gember en de kruiden toe en laat met het deksel op de pan nog ± 10 min. rustig koken tot de pompoen net gaar is. Roer de linzen erdoor en warm goed door. Halveer de eieren en schep ze door de curry. Maak op smaak met peper en zout en bestrooi met koriander.

*de enige echte (Le)Puy-linzen worden beschouwd als de lekkerste linzen ter wereld en je herkent ze aan het AOP-logo, wat staat voor Appellation d’Origine Protégée. Alleen linzen met dit keurmerk komen daadwerkeijk uit de streek rond Le-Puy-en-Velay in de Franse Auvergne. Ze smaken een beetje nootachtig

Vind je dit recept zo leuk dat je het wilt delen? Dat kun je heel makkelijk doen door op een van onderstaande pictogrammen te klikken.

Heb je mijn recept gemaakt en ben je enthousiast? Ik vind het leuk als je het deelt op Facebook, Instagram of Twitter met #dekeukenvancolette

 

 

Pin It on Pinterest