Als ik die roze stelen voor de eerste keer in het jaar in de winkel zie liggen, dan móet ik ze kopen. Ik heb het natuurlijk over rabarber. Een groente die meestal als fruit bereid wordt in desserts en gebak.
Omdat het in de week van mijn verjaardag was, besloot ik om er iets mee te bakken voor op de redactie. Vijfentwintig complimenten waren genoeg redenen om deze rabarber-custard flan nog een keer te bakken met een paar aanpassingen en hem met jullie te delen. De combi van de koek-bodem en een romige maar frisse vulling is echt heerlijk.
De bodem is van een soort shortbread-deeg. Je bakt deze voor en intussen kook je de rabarber kort en bereid je de custard. Beide verdeel je over de bodem en dan bak je het geheel nog een keer. Daarna bestrijk je hem met verdund rozenwater en bestrooi je hem met amandelmeel en wat verkruimelde rozenknopjes.Kun je geen verse rabarber krijgen, gebruik dan een potje compote.
Rabarber-custard flan (8-10 personen)
voor de bodem
110 g bloem
100 g boter, in blokjes + extra om in te vetten
40 g suiker
1 el amandelmeel
voor de vulling
300 g rabarber, in stukjes
1 el grenadine
45 g suiker
45 g custardpoeder
1/2 l melk
1 eierdooier
35 g gedroogde cranberry’s
voor de topping
1 tl rozenwater
1 el amandelmeel
paar gedroogde rozenknopjes (Marqt, drogisterijen, online), verkruimeld
Verwarm de oven voor op 175ºC (gewone elektrische stand) Kneed de ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine of met de hand tot een soepel deeg. Bekleed de bodem van een bakvorm met losse bodem van 12 x 35 cm met bakpapier en vet de vorm in. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en bekleed de bodem van de vorm ermee. Strijk het deeg glad en bak de bodem 15 min. in het midden van de oven.
Breng intussen voor de vulling de rabarber met de siroop en een scheut water aan de kook en laat in ± 5 min. zacht worden. Roer de cranberry’s erdoor, Laat eventueel uitlekken en zet opzij. Roer de suiker en de custard door elkaar en klop los met 2 lepels van de melk. Voeg de eierdooier toe. Breng de rest van de melk aan de kook en roer een scheut melk bij. Klop het mengsel al roerend bij de melk in de pan en laat op de laagste pit aan de kook komen. Blijf roeren en klop de vla eventueel glad met een garde. Zet opzij.
Haal de vorm uit de oven (maar laat de oven aan) en bestrijk de bodem met de helft van de vla. Verdeel de rabarber erover en dek af met de rest van de vla. Bak de flan nog 25 min. in de oven. Laat hem afkoelen tot lauwwarm. Verdun het rozenwater met een lepel water en bestrijk de bovenkant van de flan ermee. Bestrooi met het amandelmeel en de rozenblaadjes.
Trackbacks/Pingbacks