Zie je op tegen het snijden van die grillige knol? Niet nodig! Je ziet hier hoe makkelijk het is. Bovendien heb je zo de meeste opbrengst.
Knolselderij is niet duur, is gezond en veelzijdig. Door zijn iets zoete smaak vinden de meeste kinderen het ook lekker.
Zo snijd je makkelijk en snel knolselderij
1. Snijd eventueel loof af, halveer de knol en leg een heft met de snijkant naar onder
2. Snijd beide helften met een keukenmes in plakken van ± 1 cm dik
3. Schil de plakken met een dunschiller
4. Snijd de plakken in repen of blokjes of halveer de plak nog een keer en steek of snijd er figuurtjes uit
Heb je maar één helft nodig, wikkel de andere helft dan ongesneden in plasticfolie en leg hem in de koelkast
Dit zijn mijn favoriete recepten met knolselderij:
*Wat ik heel graag en vaak maak is een grove puree van half aardappel, half knolselderij. Je kunt de selderij op de aardappelen leggen tijdens het koken. Stamp tot een grove pureer met boter en room en maak hem pittig op smaak met peper en zout. Met een drupje truffelolie nog lekkerder, maar ook niet meer dan dat. Als de truffel gaat overheersen is het lang zo lekker niet. Heerlijk bij verse worstjes, een gegrilde karbonade of gehaktballetjes
*Ook ben ik dol op een deze lauwwarme salade: kook blokjes knolselderij beetgaar, giet ze af en schep ze door de inhoud van een blikje linzen. Rooster een hand vol hazelnoten in een droge koekenpan en hak ze grof. Klop een dressing van 1 el mosterd, 1 el frambozenazijn en 4 el extra vierge olijfolie en schep de salade ermee om. Maal er royaal zwarte peper boven, voeg zout naar smaak toe en bestrooi met de noten. Knip er nog wat platte peterselie boven en serveer meteen. Lekker bij confit de canard. Serveer er eventueel warme baguette bij
*Een lekker kerstbijgerecht: repen knolselderij 5 min. voorkoken, uit laten lekken en er peper en zout boven malen. Omwikkel ze per 4 met een half plakje spek en schep de pakketjes in een braadslede om met 2 el olijfolie. Laat in 15 min. knapperig worden. Lekker bij kalkoen, wild of rollade.
*Een leuk kerstbijgerecht voor de kids: kerstfiguurtjes uitsteken, deze beetgaar koken en uit laten lekken. Serveer ze op veldsla, bedruppel eventueel met een beetje basiilicumolie
Als je knolselderij eerst 10 minuten in zijn geheel kookt kun je het echt heel gemakkelijk schillen, mijn reuma handen zijn er blij mee 👍
Wat een goede tip Janny! Dank je wel.
Hartelijk groet, Colette
Is de schil van biologische knolselderij eetbaar/gezond?
Goedemorgen, zelf vind ik de schil nogal taai en zanderig. Dus ik schil hem. Maar je zou hem in principe kunnen eten. Mvg Colette