Appeltjes van Oranje horen net als kruidnoten en chocoladeletters bij het Sinterklaasfeest. Een mooie tegenhanger voor al dat zoet! Vanavond maak ik daarom deze salade, die bij ons trouwens regelmatig op tafel staat. Hij smaakt heerlijk bij gerechten uit de Midden-Oosterse keuken maar is ook een mooie aanvulling van een maaltijd of soep met peulvruchten. Niet alleen lekker fris, maar de vitamine C uit het fruit bevordert bovendien de ijzeropname, een mineraal waar peulvruchten rijk aan zijn.
Om de sinaasappels dik te schillen gebruik ik een klein, scherp keramische mes. De olijven kun je eventueel weglaten. Als kruid kun je zowel dragon als peterselie nemen.
Sinaasappelsalade (4 personen)
6 sinaasappels
1 el pijnboompitten
2 el Taggiasche of Kalamata olijven
1/2 el rode wijnazijn
3 el extra vierge olijfolie
vers gemalen zwarte peper, zout
blaadjes van een paar takjes dragon
Snijd boven en onder kapjes van de sinaasappels, zet ze op een plank en schil ze dik zodat er geen wit meer op het vruchtvlees zit. Snijd de vruchten in dunne plakken en leg ze op een grote platte schaal. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Klop de azijn en de olie met zout en peper naar smaak door elkaar en lepel de dressing over de sinaasappel. Verdeel de olijven, de pijnboompitten en de dragon erover en maal er nog wat peper boven.