Desserts..dat zijn heel bijzondere toetjes. Toetjes die je onthoudt. Door het effect wat ze op je hadden, waar en met wie je ze at, door hun presentatie. Persoonlijk vind ik dat een mooie maaltijd niet compleet is zonder een echt dessert. Als ik uit eten ga kijk ik altijd eerst bij de desserts zodat ik weet waar ik een plaatsje voor moet overhouden. Maar ook voor vrienden en familieleden die komen eten maak ik graag iets voor toe.

Het vorig jaar verschenen boek Mijn favoriete desserts van één van mijn culinaire collega’s die ik al lang ken en die ik zeer waardeer is dan ook een boek naar mijn hart! Samen met haar man Serge (foodfotograaf en vormgever) maakte Janneke Philippi een prachtig boek met ruim 150 recepten voor de meest verrukkelijke desserts, watertandend gefotografeerd en heel mooi vorm gegeven

Je kunt zoeken op ingrediënt maar ook op soort of bereidingswijze. Toen ik laatst iets zocht om te maken voor acht personen leek alles me even lekker, maar dat schoot natuurlijk niet op. Daarom was ik heel blij met de Top 10 van Janneke’s meest favoriete desserts die achter in het boek staat. De keuze was snel gemaakt: het werd de frisse citrusmousse, met citroen in dit geval. Viel bij iedereen enorm in de smaak! En makkelijk voor veel mensen te maken.

En ik volgde het recept letterlijk, wat ik als foodie eigenlijk nooit doe. Maar dat kan dus met de recepten van Janneke. Het enige dat ik zelf toevoegde waren de granaatappelpitten.

Frisse citrusmousse (8 personen)


3 blaadjes witte gelatine
200 g Griekse of Turkse yoghurt
6 el suiker
150 ml sap en 4 el geraspte schil van een biologische citroen*
300 ml slagroom
pitten van 1/2 granaatappel
poedersuiker


Week de gelatine 5 min. in ruim koud water. Meng de yoghurt met 4 el van de suiker en de citroenrasp. Breng het citroensap in een steelpan tegen de kook. Neem de pan van het vuur en los al roerend de goed uitgeknepen gelatine erin op. Laat 5 min. afkoelen, roer af en toe om. Klop de slagroom met de rest van de suiker stijf. Meng het citroensap door de yoghurt. Spatel de slagroom er luchtig door. Schep het mengsel in 8 schaaltjes (ik gebruikte ramequins)  die je op een dienblad hebt gezet. Laat minstens 3-4 uur opstijven in de koelkast om op te stijven. Garneer vlak voor het serveren met de granaatappelpitten en zeef er poedersuiker boven. Meteen serveren.

*je kunt ook sinaasappel of grapefruit nemen

Karakter Uitgevers, prijs € 29,95

 

Pin It on Pinterest