Zoals je weet was ik onlangs op Tenerife voor een persreis op uitnodiging van het Spaans Verkeersbureau met als thema Relax & Wellbeing. Dat thema houdt voor mij meer in dan het bezoeken van een spa, het geluid van de zee of bijkomen met een boek op een ligstoel. 
Van de geur, kleur en smaak van een gerecht of kruid kan ik zó enorm genieten! Ik noem dat altijd instant wellness. Alle gerechten die op een buffet staan of op tafel komen worden door mij eerst bekeken, besnuffeld en gefotografeerd voor ik ervan proef. Zo ook op Tenerife. 
 
Na een ochtend whalespotting (zeer rustgevend) kreeg ik als afsluiter van de lunch dit mango-ijs. Ik moest snel zijn met mijn analyse, maar 1 minuut was genoeg: pure wellbeing en relax, namelijk super lekker en heel makkelijk te maken.
Omdat Tenerife van oudsher een goed band heeft met Zuid-Amerika, de Canarische eilanden waren de uitvalsbasis voor de ontdekkingsreizen van o.m. Columbus, wordt er veel exotisch fruit gebruikt. Er wordt ook steeds meer exotisch fruit op Tenerife zelf geteeld. Ik heb er optimaal van geprofiteerd.
Een mango is naast lekker ook heel gezond. Hij bevat zeer veel provitamine A, dat het lichaam omzet in vitamine A dat huid en slijmvliezen goed doet en nachtblindheid kan verminderen. Het hoge vitamine C-gehalte geeft het lichaam een energieboost en de rijkelijk aanwezige kalium werkt positief op zenuwstelsel, spieren en bloeddruk.

Mango-yoghurtijs (8 personen) 


1 blaadje witte gelatine
210 g kristalsuiker
30 ml honing
350 ml Griekse yoghurt 10%
225 g mango-vruchtvlees (vers of diepvries)


Week de gelatine in ruim koud water tot deze zacht is. Breng 150 ml water met de suiker en de honing aan de kook en laat al roerend zachtjes koken tot alle suiker is opgelost. Neem de pan van het vuur. Knijp de gelatine goed uit en los hem al roerend op in de suikersiroop. Laat helemaal afkoelen, roer af en toe. Pureer de mango en roer samen met de yoghurt door de suikersiroop. Draai er in een ijsmachine* in 20-40 min. stevig, romig ijs van en schep het in een diepvriesbakje. Zet nog minstens 1 uur in de vriezer voor je het serveert.

*dat gaat echt het beste. Zonder lukt het ook, maar dan wordt het ijs veel minder romig. Schep het koude mengsel in dat geval in een diepvriesbakje, zet het 4 uur in de vriezer en roer het om het uur door met een vork om de vorming van kristallen te voorkomen

Het recept van dit mango-yoghurtijs komt uit het boek IJs van Elisabeth Johansson, Karakter Uitgevers. Ik verander er niets aan, omdat het gewoon helemaal goed is! 

Fotografie: Colette Beyne


Pin It on Pinterest