Dit lavendelijs is perfect. Dat is geen opschepperij, want ijs dat je snel en makkelijk zonder te koken en zonder ijsmachine maakt, noem je -parfait-, wat in het Frans -perfect- betekent. Lukt altijd! Ik maakte deze zomerse versie met lavendelbloemetjes, maar ook met fruit(puree), noten of chocolade kun je heerlijke parfaits maken

Alles wat je hoeft te doen is eierdooiers en suiker dik schuimig kloppen, slagroom kloppen (in dit geval met een smaakje) en samen met eventueel noten, fruit(puree) of chocolade door het ei-suikermengsel scheppen. Ik heb de helft van de room vervangen door Griekse yoghurt voor een wat frissere parfait. Je schept het in een vorm en de vriezer doet de rest.

Je kunt een parfait na 5-6 uur in de vriezer al eten, maar als je niet van plan bent om hem meteen te eten omwikkel je hem met plasticfolie zodat zich geen kristallen kunnen vormen. Je kunt hem feestelijk op een schaal storten en garneren, of bollen uit de vorm scheppen en deze in een hoorntje serveren, of een bol serveren tussen 2 mooie dunne koekjes als ijssandwich.

 

Lavendelparfait (8-10 personen)


250 ml slagroom
1 el gedroogde lavendelbloemetjes
1 vanillestokje*
50 g poedersuiker
5 eierdooiers
250 g Griekse yoghurt 10%


Breng de slagroom aan de kook, roer de lavendelbloemetjes erdoor en zet de pit uit. Laat 2-3 uur trekken en afkoelen. Zeef de bloemetjes uit de room en klop hem stijf. Zet tot gebruik in de koelkast.

Schraap intussen het merg uit het vanillestokje en roer het samen met de vanillepeul door de suiker. Zet afgedekt weg. Verwijder als je de parfait gaat maken de vanillepeul uit de suiker.

Klop de eierdooiers met de vanillesuiker in 5-10 min. tot een dikschuimige, lichtgele massa en spatel de slagroom en de yoghurt erdoor.

Schep het mengsel in een kleine cake- of ijsvorm en wikkel hem in plasticfolie. Zet minimaal 6 uur in de vriezer.

Laat 10-15 min. op temperatuur komen voor het serveren, zodat je er bollen uit kunt scheppen. Je kunt de vorm ook een paar tellen in warm water houden, hem keren op een platte schaal en er plakken van snijden.

*gebruik voor een snelle variant een zakje vanillesuiker en klop dit door de dooiers en de poedersuiker

Vind je dit recept zo leuk dat je het wilt delen? Dat kun je heel makkelijk doen door op een van onderstaande pictogrammen te klikken.

Heb je mijn recept gemaakt en ben je enthousiast? Ik vind het leuk als je het deelt op Facebook, Instagram of Twitter met #dekeukenvancolette

Pin It on Pinterest