Als culinair redacteur krijg ik per week heel wat nieuwe kookboeken op mijn bureau. De meeste daarvan zijn mooi en inspirerend, en om de week zie je er dan ook een van terug in mijn Margriet-rubriek Culi Nieuws. Maar ja, er blijven er dus nog heel veel over die ook ontzettend de moeite waard zijn. En daar wil ik ook iets mee doen. Vanaf nu ga ik deze boeken onder de aandacht brengen in mijn keuken en op de Margriet site.

Als ijs-fan werd ik meteen blij van het boek IJS. Zweedse chef-kok, banketbakker en kookboeken-auteur Elisabeth Johansson geeft hierin haar 100 beste ijsrecepten prijs, van roomijs uit de ijsmachine tot simpele waterijsjes waarvan de ingrediënten slechts gemixt en in vormpjes geschonken hoeft te worden. Maar het zijn niet alleen de recepten waar mijn hart sneller van gaat kloppen. De presentatie van het ijs en de fotografie zijn namelijk ook fantastisch! Het wordt uitgegeven door Karakter Uitgevers en kost € 19,95.

Ook in ijs maken zijn er altijd nog uitdagingen en ik werd enthousiast van de paletas, waterijsjes die oorspronkelijk uit Mexico komen. Stukjes fruit of fruitpuree en kokos- of fruitwater met suiker of honing vormen de basis, voor wat romigere versies wordt ook melk, yoghurt of gecondenseerde melk gebruikt.

Ik koos voor een ijsje voor volwassenen, dat op echt warme dagen verkoelend werkt. De combinatie van verse ananas met rode peper maak ik regelmatig zelf in mijn pittige fruitsalade, terug te vinden op mijn blog.

Deze paletas zijn even simpel als ze lekker zijn. Voor kinderen laat je gewoon de rode peper weg. Ook heel erg leuk en verrassend als dorstlesser op een tuinfeest!

Chili-ananaspaletas (voor 6 stuks)


1/2 kleine verse ananas
1/2 verse rode chilipeper
200 ml ananassap


Maak de ananas schoon en snijd kleine blokjes van het vruchtvlees. Halveer de peper, schraap de zaadjes eruit en hak de peper fijn. Meng de ananas en de chilipeper en verdeel het mengsel over ijsvormpjes. Vul aan met het ananassap en zet de vormpjes ± 1 uur in de vriezer. Steek dan ijsstokjes in de vormpjes en zet nog een nacht in de vriezer. Houd vlak voor het serveren de vormpjes zo kort mogelijk onder lauw stromend water en haal de ijsjes er voorzichtig uit. Serveer meteen*

*wil je ze nog bewaren doe ze dan per stuk in plasticfolie of in zakjes

Ik mag namens de uitgeverij vijf van deze prachtige boeken verloten!


Kans maken doe je zo: 
*volg mij op Twitter en retweet dit blog onder vermelding van @MargrietColette
*deel dit blog op Facebook, waarop De keuken van Colette een eigen pagina heeft
*meedoen kan van vrijdag 14 juni tot en met maandag 17 juni. De winnaars maak ik dinsdag 18 juni bekend
*je kunt zo vaak meedoen als je wilt

Pin It on Pinterest