Eten om jezelf en je dierbaren te voeden, maar ook te verwarmen en te verwennen: dat is comfort food. Er zit vaak ook een heimweefactor in: gerechten die je moeder of oma voor je maakte en waar je nog vaak aan terug denkt. Kortom het is eten waar je gelukkig van wordt, zelfs als het even helemaal niet meezit.
In zo’n periode zit ik nu, en daarom maak ik elke avond een comfort-gerecht, zoals risotto, draadjesvlees, aardappelpuree of een geurige soep.
Gisteravond maakte ik deze romige pompoensoep, zoet door de pompoen, zoete aardappel en de maïs maar tegelijk pittig door de rode peper, sinaasappelschil en cajunkruiden. De pompoen bak ik met schil en al, voor extra smaak. Ik had zelf nog twee gekookte maïskolven over waarvan ik de korrels heb gebruikt, maar maïs uit blik is ook prima.
En natuurlijk kun je deze heerlijke soep ook maken als je zingend door het leven gaat! Soep die over is kun je heel goed invriezen.
Pittige pompoensoep (4 personen)
1 middelgrote pompoen met oranje vruchtvlees, ongeschild en in blokjes
2 zoete aardappels, geschild en in blokjes
2 el cajunkruiden
3 el milde olijfolie
3 tenen knoflook
1 1/2 l groentebouillon (vers of van tablet)*
1 gedroogd rood pepertje, doormidden gebroken
dun afgeschaafde schil van 1/4 sinaasappel
korrels van 2 gekookte maïskolven of 4 volle el maïskorrels uit blik
1 el kruidige olie, bijvoorbeeld uit potje zongedroogde tomaten
zwarte peper
chili explosion (mengsel van diverse pepers en tomaat)
4 el kookroom
verse koriander
Schud de pompoen- en de aardappelblokjes om met de cajunkruiden. Verhit de olie in een soeppan en fruit hierin de knoflook op middelhoog vuur. Voeg het pompoen-aardappelmengsel toe en bak het omscheppend 5 min. Doe de bouillon erbij, voeg de rode peper en de sinaasappelschil toe en laat 15 min. zachtjes koken. Kook de maïs dan nog 5 min. mee. Verwijder eventueel de rode peper. Pureer de soep en maak hem op smaak met de olie, zwarte peper en chili explosion. Schep hem in kommen en roer er vlak voor het serveren een lepel room door. Knip er royaal koriander boven.
*gebruik kippenbouillon voor een niet-vegetarische versie
Vind je dit recept zo leuk dat je het wilt delen? Dat kun je heel makkelijk doen door op een van onderstaande pictogrammen te klikken.
Heb je mijn recept gemaakt en ben je enthousiast? Ik vind het leuk als je het deelt op Facebook, Instagram of Twitter met #dekeukenvancolette