Met zoveel collega’s op een redactie zijn er heel wat nationaliteiten in huis. Puur, gemixt of aangetrouwd, voor mij als culinair redacteur zijn ze allemaal een heerlijke inspiratiebron!

Zo is Karin getrouwd met Tahar uit Algerije. Ik kende de Algerijnse keuken al wel door mijn helaas overleden zwager Rashid, maar aangezien hij in Londen woonde en ik hem weinig zag, hebben we nooit samen gekookt.

Maar met Tahar en Karin haal ik gelukkig veel in. Zij gaan elk jaar een maand naar Algerije en dit jaar verraste Karin mij bij haar terugkomst met een geheimzinnig verpakt potje. Eenmaal open bleek het hele speciale harissa te zijn (ik noem harissa voor het gemak ‘Noord-Afrikaanse sambal’ maar het is eigenlijk veel kruidiger) Harissa bestaat uit gedroogde rode pepers en geplette knoflook plus een persoonlijk, geheim kruidenmengsel.

Op doorreis overnachten Karin en Tahar altijd in het Noord-Tunesische vissersplaatsje Tabarka. Door de jaren heen ontdekten ze daar kleine winkeltjes met kruiden en medicijnen en maakten ze kennis met locale eetgewoonten en specialiteiten zoals deze harissa. En die hebben ze dus speciaal voor mij meegenomen, zo lief!

Deze versie is anders dan de Algerijnse. De Tunesische harissa staat bekend als de beste van Noord-Afrika. Hij is vooral zo lekker omdat hij niet extreem heet is, maar vers en op traditionele wijze bereid is met eigen kruiden. Puur natuur en hij past eigenlijk bij alles. Op de foto is de harissa omgeroerd met olijfolie en zo kun je hem dippen met warm brood. Goddelijk gewoon.

En heerlijk bij de friksoep. Eigenlijk heel simpel, maar dat is meteen ook zijn kracht. Hij vult goed, te danken aan de toevoeging van frik. Frik is gebroken tarwe en heet in het Frans orge en in het Engels barley. Deze hints kunnen het zoeken wat vergemakkelijken. Marokkaans/Turkse winkels verkopen meestal frik. Friksoep wordt vaak gegeten tijdens Ramadan, maar hij smaakt eigenlijk altijd heerlijk. Bijvoorbeeld zoals op deze regenachtige koude zomerdag!

Friksoep  (4 personen)


2 el milde olijfolie
350 g lamslapjes, in blokjes
versgemalen peper, zout
1/2 tl gemalen korianderzaad
2 tenen knoflook, fijngehakt
(1 ui, gesnipperd)
5 takjes platte peterselie, grof gesneden
5 takjes koriander, grof gesneden
1 1/2 blikje tomatenpuree
1 biologisch kruidenbouillontablet
100 g frik
korianderblad om te garneren


 Verhit de olie in een ruime pan op middelhoog vuur. Wrijf het vlees in met peper, zout en gemalen korianderzaad en bak omscheppend 2 min. Fruit de knoflook (en de ui) 1 min. Voeg het vlees toe en bak omscheppend 2 min. Draai het vuur laag en schenk er een beetje water bij. Voeg de tomatenpuree toe en blijf roeren tot een glad mengsel. Verwarm nog 5 min. en schenk er dan 2 l water bij. Breng aan de kook, doe het bouillontablet erbij en roer de frik erdoor. Laat de soep 30 min. op laag vuur (ik gebruikte ook nog een sudderplaatje) heel zachtjes koken en roer hem regelmatig om. Maak de soep op smaak met peper en zout en schep hem in kommen. Garneer met korianderblad. Lekker met warm brood met harissadip.

 

Pin It on Pinterest