Ja, je leest het goed! Deze week zet ik elke dag een ander mosselgerecht op tafel. Het idee hiervoor ontstond tijdens een brainstorm met onze afdelingen Marketing en Sales, waar ik regelmatig leuke samenwerkingsplannetjes mee bedenk.

Mosselen zijn niet alleen lekker, maar ook caloriearm en vitaminerijk. En dat is na de decembermaand mooi meegenomen. Bovendien zijn ze puur en komen van dichtbij, worden duurzaam gevangen en hebben daardoor een groen icoontje op de viswijzer.

Het is belangrijk om mosselen die dicht blijven na het koken of die een kapotte schaal hebben, weg te gooien. Krijg je gasten, informeer dan altijd even of zij niet allergisch zijn voor mosselen!

Met mijn “mosselmarathon” wil ik laten zien dat er heel veel variaties mogelijk zijn met mosselen. Vandaag is de beurt aan gekookte mosselen met room en spek. Het idee hiervoor deed ik op aan de Franse westkust, waar je in restaurantskunt kiezen uit heel veel verschillende mosselpannetjes. Deze versie is mijn variant op Moules à la Dieppoise. Door de toevoeging van knolselderij en de winterwortel in combinatie met room en spek is het een heerlijk winters gerecht.Wij aten er brood met gedroogde tomaat en kruiden bij.

Mosselen met room & spek (4 personen)


25 g boter of margarine
1 teen knoflook, in plakjes
2 winterwortels, in reepjes
1/4 knolselderijknol, in reepjes
droge witte wijn, bijvoorbeeld Muscadet
100 g ontbijtspek in plakjes
200 g demi crème fraîche
4 kg mosselen
half bosje bladselderij


Smelt de boter in een mosselpan en fruit hierin de knoflook op laag vuur. Voeg de groenten toe en bak 3 min. omscheppend. Blus af met de wijn en laat 10 min. koken op laag vuur. Bak het spek uit in een droge koekenpan en laat uitlekken op keukenpapier. Schenk het spekvet in de pan. Voeg de mosselen toe en laat onder regelmatig omschudden in 10-15 min. koken tot alle mosselen open zijn. Giet ze af maar vang hierbij het kooknat op. Schenk het terug in de pan en laat samen met de crème fraîche inkoken op hoog vuur. Schud de mosselen erdoor. Schep de mosselen en de groente op borden, verdeel het spek erover en knip er royaal selderij boven. Serveer direct.

Ik hield nog mosselen over en daar maak ik morgen een lekkere lunchsalade met aardappel en venkel mee. Mis hem niet!

De mosselen voor dit gerecht werden gesponsord door het Mosselkantoor.

 

Pin It on Pinterest