Toen ik vertelde dat ik een week lang mosselen ging eten en daarvan op deze plaats verslag zou doen, keek menigeen zorgelijk. Vooral thuis. Maar het is gelukt! Ik zette elke dag een ander gerecht met mosselen op tafel. Klassiek met een twist, Oosters, als maaltijd of als hapje.

De finaleplaats is voor mouclade, een gerecht dat ik regelmatig at aan kust van de Franse Vendeé.

Ik maakte het voor de lunch, met frites erbij. Het bijzondere is dat je de mosselen kookt in een mengsel van witte wijn en Pineau des Charentes, een aperitief. Dat geeft een net even andere smaak. Net als de kerrie-roomsaus die na het koken over de mosselen gaat. Daarna gaan de mosselen nog even onder de grill.
Ik kookte een week lang mosselen en moet zeggen dat de vier G’s gehaald zijn: Gezelligheid, Gemak, Genieten en Gevarieerd. Mosselen kunnen altijd, elke dag van de week en bijna het hele jaar door. Van half april tot half juli even niet, want de mossel moet zich ook voortplanten.
Ik hoop dat je voorlopig even voort kunt met mijn recepten. Ik hoor graag wat je ervan vond. En heb je zelf een bijzonder recept, laat het me dan weten!

Mouclade (4 personen)


 extra vierge olijfolie
1 teen knoflook, uit de pers
5-6 takken platte peterselie
1 kg mosselen, kapotte exemplaren verwijderd
1/2 glas droge witte wijn
1/2 glas witte Pineau des Charentes
50 g crème fraîche
1 eierdooier
1 el kerriepoeder
vers gemalen zwarte peper en zeezout
Verhit 2 el olie en fruit hierin de knoflook licht. Snijd  de stelen van de peterselie grof en voeg ze toe. Snijd het blad zeer fijn voor de garnering. Doe de mosselen in de pan, schenk de wijn en de Pineau erbij en breng aan de kook. Laat 10 min. koken of tot alle mosselen open zijn. Giet af en vang het kookvocht op. Draai de mosselhelften voorzichtig los en leg de schelpen met mossel dicht tegen elkaar aan in braadslede of ovenschaal. Maal er peper en zout boven. Verwarm de grill van de oven voor. Kook het kookvocht iets in op hoog vuur. Roer de crème fraîche los met de eierdooier en de kerrie en klop er 3 el van het kooknat door. Voeg het mengsel al kloppend met een garde toe aan het kooknat en laat licht binden. Lepel de kerrie-roomsaus over de mosselen en zet ze 5 min. onder de hete grill. Maal er peper boven en bedruppel met olijfolie. Bestrooi met de peterselie. Serveer direct. Lekker met dunne frites.
De mosselen voor dit gerecht werden gesponsord door het Mosselkantoor.

Pin It on Pinterest