Als culinair redacteur krijg ik elke week wel een paar kookboeken op mijn bureau. Grote, kleine, met veel foto’s, geïllustreerd of zonder beeld met alleen maar recepten. Veel daarvan zie je terug in mijn rubriek Culi Nieuws in Margriet, soms mag ik er beeld en recepten uit publiceren van de uitgever en dan wordt het een hele productie. Maar ik krijg natuurlijk veel meer boeken dan dat ik kwijt kan, en dat is soms heel jammer. Die boeken ga ik vanaf nu op mijn blog onder de de aandacht brengen.

Zoals dit met zorg vorm gegeven boek: Pasta Artigiana van Nino Zoccali, een Australiër met Italiaanse roots, die een restaurant heeft in Sydney. Het is van Uitgeverij Good Cook en kost € 29,95. Het is een gebonden boek (dat vind ik altijd erg fijn) dat waar je het ook openslaat, goed open valt.

Pasta-lovers mogen dit boek niet missen! Ik heb in jaren niet zo’n mooi boek over pasta gezien. Prachtige foto’s, heerlijke recepten. Ambachtelijk, zoals de titel belooft. In het boek staan recepten met verse en gedroogde pasta, gevulde pasta zoals ravioli, ovengerechten en soepen met pasta en zoete pasta’s. Uiteraard staan er ook recepten in voor pasta-deeg, niet alleen op basis van bloem maar ook van kastanje-, spelt- en boekweitmeel. Dat laatste is fijn voor mensen die gluten-vrij moeten eten.

Ik word van alle recepten blij, maar ik koos een simpele klassieker omdat ik erg van deze combinatie houd. Een altijd goed-recept dat in nog geen kwartier klaar is. Het is voor 6 personen.

 

Spaghetti al peperoncino con aglio, olio e prezzemolo (4 personen)


600 g gedroogde spaghetti of dunne lintpasta met rode peper*
100 ml extra vergine olijfolie
1 teen knoflook, in dunne plakjes
1 rode peper, in ringetjes
2 el fijngesneden platte peterselie
vers gemalen zwarte peper, zeezout
stukje Pecorino


Kook de pasta in ruim water met zout beetgaar in de op de verpakking aangegeven tijd. Laat uitlekken maar vang het laatste restje kookwater op. Verwarm de helft van de olie in de pastapan op zeer laag vuur. Voeg de knoflook en de rode peper toe en blijf roeren met een houten lepel, zodat beide niet verbranden. Schud de pasta en het opgevangen kookwater erdoor en schep de peterselie erdoor. Maak op smaak met royaal peper en wat zout. Verdeel de pasta over verwarmde borden, rasp er kaas boven en bedruppel met de rest van de olie over.

*te koop bij Italiaanse winkels en via internet
 

Pin It on Pinterest